Zelenski speră la o „pace justă cât mai repede posibil“ la summitul din Elveţia
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președintele Volodimir Zelenski participă la Summitul de Pace din Elveția.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat speranţa sâmbătă de a se ajunge la o "pace justă cât mai repede posibil", în debutul primului summit pentru pace în Ucraina care se desfăşoară în Elveţia, fără participarea Rusiei, potrivit AFP și Agerpres.

"Tot ce va fi convenit la acest summit va face parte din procesul de restabilire a păcii de care avem toţi nevoie", a declarat Zelenski, adăugând:

"Vom vedea cum se va scrie Istoria la acest summit".

Circa 90 de ţări participă, dar această reuniune afişează ambiţii reţinute în absenţa Rusiei şi a Chinei.

"Împreună,noi facem primul pas spre o pace corectă", a spus preşedintele ucrainean, adăugând că "lumea este mai puternică" decât Vladimir Putin.

Vineri, preşedintele rus s-a invitat zgomotos în discuţii, cerând de facto capitularea Ucrainei înaintea oricăror convorbiri de pace.

Zelenski a denunţat "ultimatumul" în "stilul lui Hitler" al preşedintelui rus, care a lansat invadarea vecinului său ucrainean în februarie 2022.

"Dorim să inspirăm un proces pentru o pace justă şi durabilă", a declarat preşedinta elveţiană Viola Amherd, alături de omologul său ucrainean.

"În calitate de comunitate internaţională,noi putem pregăti terenul pentru discuţii directe între părţile beligerante", a adăugat ea. "Dacă vrem să inspirăm un proces de pace, Rusia trebuie să fie de asemenea implicată la un moment dat. Aceasta este clar pentru toţi".

Un al doilea summit este avut în vedere, la care Kievul speră că o delegaţie rusă va participa, explicase marţi şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak.

Reuniunea, care se desfăşoară în luxoasa staţiune Burgenstoc, va debuta printr-o şedinţă plenară sâmbătă după-amiază, care va fi urmată de un dineu.

Duminică, trei subiecte vor fi abordate în grupurile de lucru: securitatea nucleară, libertatea navigaţiei şi securitatea alimentară, precum şi aspecte umanitare, în special soarta copiilor ucraineni deportaţi în Rusia.

Vicepreşedintele american Kamala Harris, care îl reprezintă pe preşedintele Joe Biden revenit în SUA după participarea la G7 în Italia, a venit cu un ajutor de peste 1,5 miliarde de dolari, în special pentru sectorul energetic şi asistenţă umanitară.

Preşedintele francez Emmanuel Macron va participa la summit sâmbătă alături de alţi şefi de stat şi de guvern din G7(Germania, Canada, Italia, Japonia şi Marea Britanie).

Gazdele elveţiene au dorit să reunească cât mai multe ţări posibil, în special pe cele din Sudul global, dar printre ţările emergente din BRICS doar Arabia Saudită şi-a trimis ministrul de externe. Brazilia, India şi Africa de Sud vor fi reprezentate de trimişi de rang inferior.

Cât despre China, aceasta a avertizat că nu va participa atât timp cât Rusia nu va fi prezentă la discuţii.

Experţii sunt rezervaţi cu privire la rezultatele acestui summit.

"Kievului şi susţinătorilor săi le va fi greu să obţină rezultate tangibile la reuniune, dincolo de reafirmarea principiilor de integritate teritorială din Carta ONU", apreciază think tank-ul International Crisis Group. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel