Zelenski se teme de un atac dinspre Belarus. Solicitare către G7
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Matti Karstedt, Pexels
Fotografie de la Matti Karstedt, Pexels
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se teme de un posibil atac dinspre Belarus, astfel că a făcut o solicitare către G7. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a propus ca G7 să trimită o misiune de observatori internaţionali la graniţa dintre Ucraina şi Belarus.

"Invadatorii ruşi continuă să propage ştiri false despre presupusele planuri ale Ucrainei de a începe operaţiuni militare împotriva Belarus. Pentru a respinge această provocare este necesar să plasăm un grup de observatori la graniţa ucraineano-belarusă", relatează Agenţia de presă RBC-Ucraina cu referire la declaraţia preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul unei reuniuni de urgenţă a liderilor G7.

"Pacea este posibilă nu doar atunci când există pacea cu unul dintre vecini, ci când există pacea cu absolut toţi vecinii. Ţin să atrag atenţia asupra unei singure ţări, teritoriul Belarus este deja folosit pentru a lansa atacuri împotriva Ucrainei. În momentul de faţă remarcăm că exisă o mare ameninţare. Rusia încearcă să atragă în mod direct Belarus în război, lansând o provocare despre un presupus atac ucrainean împotriva acestei ţări, a specificat preşedintele.

Rusia vrea să atragă Belarus în ostilităţi

El a subliniat că Belarus participă deja în mod indirect la război, dar Rusia doreşte să o atragă direct în ostilităţi. În acelaşi timp, Ucraina nu a planificat niciodată operaţiuni militare împotriva Belarus.

Pentru a elimina complet această provocare, pentru a elimina aceste naraţiuni ale lui Lukaşenko (liderul regimului belarus Aleksandr Lukaşenko - n.red. RBC), oferim soluţia noastră: o misiune de observatori internaţionali poate fi desfăşurată la graniţa dintre Ucraina şi Belarus pentru a monitoriza situaţia de securitate. Formatul poate fi elaborat de diplomaţii noştri. Vă rog să susţineţi această iniţiativă la nivelul G7", i-a îndemnat Zelenski pe liderii G7.

Amintim că, pe 8 octombrie, autorităţile de la Minsk i-au înmânat ambasadorului ucrainean de la Minsk, Ehor Kizim, o notă diplomatică, prin care acuza Ucraina că se pregăteşte pentru un atac asupra teritoriului Belarus. Ulterior, Rusia a convenit cu Belarus să desfăşoare trupe comune la graniţa cu Ucraina. Federaţia Rusă a desfăşurat militari în Belarus, relatază Agenţia de presă RBC-Ucraina, conform Rador. 

Liderii G7 spun că îi vor cere socoteală lui Putin pentru atacurile nediscriminatorii asupra oraşelor ucrainene

"Condamnăm aceste atacuri în cei mai fermi termeni posibil şi reamintim că atacurile fără discernământ asupra populaţiilor civile nevinovate constituie o crimă de război", au adăugat aceştia într-o declaraţie comună, după discuţiile cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. 

BBC: G7 a avertizat Rusia împotriva folosirii armelor chimice, biologice sau nucleare în Ucraina

Liderii G7 au afirmat într-o declaraţie comună ulterioară reuniunii lor virtuale de urgenţă că retorica nucleară iresponsabilă periclitează pacea şi securitatea globale şi au reafirmat căorice folosire a armelor chimice, biologice sau nucleare de către Rusia va avea consecinţe severe.

Totodată, ei i-au transmis preşedintelui Volodimir Zelenski că vor sprijini ţara sa atâta timp cât va fi nevoie. Liderii au dat o declaraţie care a confirmat din nou angajamentul faţă de Ucraina şi în care au menţionat că vor trage la răspundere Rusia pentru acţiunile din Ucraina, incusiv pentru orice posibl incident la centrala nucleară Zaporijjia.

Ce contează acum este dacă vreuna din aceste naţiuni îi va da preşedintelui Zelenski ceea ce acesta doreşte cu adevărat, sisteme sofisticate de apărare antiaeriană, scrie Rador. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel