Zelenski respinge propunerea lui Macron de armistițiu olimpic
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins apelul președintelui francez Emmanuel Macron de a institui un armistițiu în războiul dintre Ucraina și Rusia în timpul Jocurilor Olimpice de vară de la Paris. Zelenski a argumentat că Rusia ar folosi orice suspendare a ostilităților pentru a-și consolida avantajul militar.

„Să fim sinceri... Emmanuel, nu cred asta,” a declarat Zelenski într-un interviu acordat vineri agenției de presă Agence France-Presse (AFP). „Cine poate garanta că Rusia nu va folosi acest timp pentru a-și aduce forțele pe teritoriul nostru?” a întrebat el, scrie POLITICO.

„Suntem împotriva oricărui armistițiu care avantajează inamicul,” a adăugat Zelenski.

Vineri, președintele rus Vladimir Putin a declarat presei de stat că a discutat ideea unui armistițiu olimpic cu omologul său chinez, Xi Jinping. Întrebat dacă ar susține ideea, Putin a răspuns cu o critică la adresa autorităților sportive occidentale.

În interviul acordat AFP, Zelenski a promis să continue lupta împotriva armatei ruse. „În primul rând, nu avem încredere în Putin,” a spus el.

Propunerea lui Macron vine în contextul Jocurilor Olimpice de vară de la Paris din 2024, care urmează să înceapă în luna iulie. Președintele francez spera că un armistițiu ar putea oferi o oportunitate de negociere și reducere a tensiunilor în regiune. Cu toate acestea, răspunsul categoric al lui Zelenski subliniază scepticismul profund al Ucrainei față de intențiile Rusiei și angajamentul său de a-și apăra teritoriul.

În timp ce conflictul continuă, comunitatea internațională urmărește cu atenție evoluțiile, sperând într-o soluție pașnică, dar recunoscând complexitatea și gravitatea situației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel