Zelenski reproșează Israelului că nu a impus sancțiuni Rusiei
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 23 iun, 19:35
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Володимир Зеленський
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a adus critici Israelului pentru că nu a impus sancțiuni Federației Ruse.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat joi Israelul, reproşându-i, într-un discurs prin videoconferinţă în faţa studenţilor Universităţii ebraice din Ierusalim, că nu a impus sancţiuni împotriva Rusiei, transmite AFP.

"Impunerea de sancţiuni contra Rusiei este o chestiune de valori. Multe ţări europene sunt de partea noastră împotriva agresiunii ruse, dar, din păcate, nu vedem Israelul alăturându-se sancţiunilor", a afirmat Zelenski, într-un discurs în limba ucraineană tradus în engleză.

Zelenski, care a vorbit de la biroul său de la Kiev, a spus că este "recunoscător poporului israelian" pentru sprijinul său, dar a adăugat că "am fi vrut să primim sprijinul guvernului vostru".

În martie, invitat de Knesset să se adreseze prin videoconferinţă deputaţilor, Zelensky a cerut Israelului să "facă o alegere" şi să susţină Ucraina furnizându-i armament, şi chiar sistemul său de apărare antirachete 'Iron Dome'.

G Ad:

Israelul a adoptat o poziţie prudentă după invazia rusă în Ucraina, invocând legăturile privilegiate cu cele două ţări. De menţionat şi faptul că Israelul numără peste un milion de cetăţeni originari din fosta Uniune Sovietică.

În discursul de joi, Zelenski a jucat cartea legăturilor istorice între Israel şi Ucraina, afirmând că la '5 minute' de sediul preşedinţiei ucrainene se află casa în care a copilărit fostul prim-ministru israelian Golda Meir.

"Vă rog, amintiţi-vă cât de legate sunt istoriile noastre, cât de strânse sunt relaţiile noastre şi întrebaţi-vă care ar trebui să fie nivelul de înţelegere între noi (...) De ce există o proastă comunicare, o neînţelegere cu reprezentanţii guvernului vostru? Nu ştiu", le-a spus el studenţilor.

De la începutul invaziei declanşate de Rusia în Ucraina, peste 30.000 de ucraineni au fugit în Israel, potrivit cifrelor oficiale, scrie Publika.

După 4 luni de contre reciproce, Zelenski l-a invitat pe Viktor Orbán în Ucraina: Am avut o conversație fructuoasă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul maghiar Viktor Orban, un lider aspru criticat pentru apropierea sa față de Rusia lui Putin, au avut marți prima lor convorbire telefonică de la declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, la capătul căreia liderul de la Budapesta a anunțat că susține acordarea statutului de țară candidată la UE Ucrainei, iar liderul de la Kiev l-a invitat pe Orban să efectueze o vizită în Ucraina.

“Am avut o conversație fructuoasă cu premierul ungar Viktor Orban”, a anunțat Zelenski, pe Twitter.

La aproape patru luni de la începutul războiului, perioadă în care Zelenski și Orban s-au contrat de la distanță pe fondul politicii Ungariei de a întârzia adoptarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei, liderul ucrainean i-a mulțumit premierul maghiar pentru “sprijinul acordat suveranității Ucrainei și pentru adăpostirea ucrainenilor în timpul războiului”.

Zelenski și Orban au mai căzut de acord să dezvolte cooperarea în sectorul energiei, o temă sensibilă, mai ales în contextul în care aprobarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, cel privind embargo-ul petrolier, a fost posibilă doar prin acordarea unei excepții Ungariei, țară fără ieșire la mare și fără capacitate de a-și diversifica rapid sursele de aprovizionare.

Președintele ucrainean s-a declarat “recunoscător” pentru sprijinul Ungariei în dobândirea de către Ucraina a statutul de țară candidată la UE.

“L-am invitat (n.r. – pe Viktor Orban) să viziteze Ucraina”, a conchis Zelenski, după o serie de mai multe convorbiri cu lideri europeni, între care președintele Lituaniei și prim-miniștrii Danemarcei, Portugaliei și Slovaciei (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro