Zelenski, primele declarații la Adunarea Generală ONU: Răpirea copiilor este un genocid, mâncarea a devenit o armă
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Captură de ecran / Foto: Live BBC
Captură de ecran / Foto: Live BBC
Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut declarații la Adunarea Generală ONU.

Delegații tocmai s-au prezentat în sală pentru a-l asculta pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, care a primit aplauze puternice din sală.

Zelensky se adresează mulțimii:

Condamnă armele nucleare ale Rusiei

Zelensky își începe discursul pe tema războiului nuclear.

El spune că secolul al XX-lea ne-a învățat să nu desfășurăm arme de distrugere în masă și să promovăm dezarmarea nucleară completă.

Dar Rusia are încă resurse nucleare și „nu are dreptul” să dețină arme nucleare, spune el.

Zelensky spune că mâncarea a devenit o armă

Există tratate împotriva armelor, spune președintele ucrainean, dar nu există restricții reale împotriva armelor precum alimentele.

„De la începutul războiului pe scară largă, porturile ucrainene au fost blocate de Rusia”, spune el. „Porturile noastre de pe Dunăre rămân ținta rachetelor și dronelor”.

Zelensky spune că Rusia folosește proviziile de hrană pentru a face presiuni asupra altor țări să recunoască teritoriul ucrainean capturat drept rus și le mulțumește țărilor care au cumpărat cereale ucrainene să reziste acestor eforturi, conform BBC.

Răpirea copiilor este un genocid

El spune că în trecut grupurile teroriste au răpit copii, dar în războiul din Ucraina, răpirea și deportarea copiilor ucraineni în Rusia este politica guvernamentală a lui Putin, ceva nemaivăzut până acum.

„Sunt zeci de mii de copii despre care știm că au fost răpiți de Rusia”, spune Zelensky, și „încercăm să aducem copiii înapoi acasă, dar timpul trece. Ce se va întâmpla cu ei?

"Acei copii din Rusia sunt învățați să urască Ucraina și toate legăturile cu familiile lor sunt rupte. Acesta este în mod clar un genocid", spune el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel