Zelenski, părăsit de un om de bază din cabinetul său prezidențial. Update: Mai multe demisii după un scandal de corupție
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Şeful adjunct al Biroului Preşedintelui de la Kiev, Kirilo Timoşenko, a anunţat că demisionează din funcţie.

Update

Mai mulţi înalţi responsabili ucraineni şi-au anunţat marţi demisia, în urma unei afaceri de corupţie presupuse legate de aprovizionarea armatei la preţuri umflate, primul scandal şi remaniere de această amploare de la începutul invaziei ruse, relatează France Presse.

Printre oficialii care au demisionat şi ale căror plecări au fost imediat acceptate se numără viceministrul apărării Viaceslav Şapovalov, care era responsabil de sprijinul logistic al forţelor armate, şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale Kirilo Timoşenko şi procurorul general adjunct Oleksi Simonenko.

'Chiar dacă aceste acuzaţii sunt nefondate', plecarea lui Şapovalov 'va face posibilă păstrarea încrederii societăţii şi a partenerilor internaţionali, precum şi asigurarea obiectivităţii' eforturilor de a face lumină asupra acestei afaceri, a asigurat Ministerul Apărării de la Kiev într-un comunicat.

Anunţurile vin după ce autorităţile au demis un viceministru al infrastructurii ucrainene, Vassil Lozinski, suspectat că a primit mită de 400.000 de dolari pentru 'a facilita' achiziţionarea de generatoare la preţuri umflate, în timp ce ţara se confruntă cu întreruperi masive de electricitate în urma loviturilor Rusiei împotriva infrastructurii energetice.

Știrea inițială

Conform RBC, Timoşenko şi-a publicat scrisoarea de demisie pe contul său de Telegram, într-un mesaj în care mulţumeşte președintelui Volodimir Zelenski, ucrainenilor și Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie Rador.

"Mulțumesc președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru încredere și oportunitatea de a face fapte bune în fiecare zi și în fiecare minut... Am onoarea! Pe curând. Cu stimă, Kirilo Timoşenko", a scris acesta în mesajul său de pe Telegram.

Timoşenko nu a prezentat niciun motiv pentru demisia sa. Media ucrainene au relatat că Timoşenko ar putea face parte din remanierea de personal anunţată de Zelenski.

Un decret de acceptare a demisiei lui Timoşenko a fost publicat pe site-ul preşedintelui. Zelenski a declarat luni că schimbări de personal vor fi anunţate în această săptămână în guvern, regiuni şi în cadrul forţelor de securitate după acuzaţii de corupţie, la aproape un an de la invazia Rusiei. Timoşenko, în vârstă de 33 de ani, a fost adjunctul şefului biroului prezidenţial din 2019, supervizând regiunile şi politicile regionale.

El a lucrat de asemenea cu Zelenski în timpul campaniei sale electorale, supraveghind conţinutul media şi creativ. De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022, potrivit presei ucrainene, Timoşenko a fost implicat în mai multe scandaluri legate de utilizarea de maşini scumpe în scop personal. Timoşenko a negat toate acuzaţiile. Rusia numeşte invazia 'operaţiune specială'.

Vezi și - Zelenski spune că nu va tolera corupţia, o problemă cronică a Ucrainei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că nu va fi tolerată corupţia, o problemă cronică a Ucrainei, care a fost trecută în plan secundar de războiul contra Rusiei, şi a promis că în această săptămână vor fi luate decizii cheie privind eradicarea acesteia. 

Preşedintele ucrainean a făcut declaraţiile în contextul unor acuzaţii de corupţie la nivel înalt şi după un raport privind practici dubioase în domeniul achiziţiilor militare. Vezi știrea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel