Zelenski nu vrea o încetare a focului cu Rusia fără o recuperare a teritoriilor pierdute
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Zelenski nu vrea o încetare a focului cu Rusia fără o recuperare a teritoriilor pierdute / Foto: Facebook Volodimir Zelenski
Zelenski nu vrea o încetare a focului cu Rusia fără o recuperare a teritoriilor pierdute / Foto: Facebook Volodimir Zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu doreşte o încetare a focului cu Rusia fără o recuperare a teritoriilor pierdute.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski , a afirmat că o încetare a focului cu Rusia fără a revendica teritoriile pierdute nu ar face decât să prelungească războiul, potrivit unui interviu publicat vineri de The Wall Street Journal, relatează Agerpres, citând Reuters.

Acesta avertizat că o încetare a focului care permite Rusiei să păstreze teritoriile ucrainene capturate de la invazia din februarie ar încuraja doar un conflict şi mai extins, dând Moscovei oportunitatea de a se pregăti pentru runda următoare.

Zelenski: Furnizările occidentale de HIMARS sunt mult mai mici decât ceea ce are nevoie Ucraina pentru a inversa valul



Zelenski a vorbit şi despre sistemele de rachete de artilerie (HIMARS) furnizate de SUA, apreciind că "furnizările occidentale de HIMARS, deşi fac o diferenţă materială, sunt mult mai mici decât ceea ce are nevoie Ucraina pentru a inversa valul".

"Îngheţarea conflictului cu Federaţia Rusă înseamnă o pauză care oferă Federaţiei Ruse o perioadă de răgaz", notează Wall Street Journal.

"Societatea crede că toate teritoriile trebuie să fie eliberate mai întâi şi apoi putem negocia ce să facem şi cum am putea trăi în secolele următoare", a subliniat preşedintele ucrainean.

"O nevoie mai presantă sunt sistemele de apărare antiaeriană care ar putea să împiedice Rusia să lanseze atacuri cu rachete cu rază lungă de acţiune asupra unor oraşe paşnice la sute de mile de linia frontului", a adăugat Zelenski.

Ucraina, acord cu Rusia privind exportul de cereale



Referindu-se la acordul semnat cu Rusia pentru redeschiderea exporturilor de cereale, Zelenski a spus: "Concesiile diplomatice făcute Moscovei ar putea stabiliza oarecum pieţele, dar ar oferi un răgaz şi ar avea un efect de bumerang".

Rusia şi Ucraina au semnat vineri un acord de referinţă pentru a redeschide porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de cereale, crescând speranţa că aceasta va contribui la diminuarea crizei alimentare internaţionale agravate de invazia rusă, notează Reuters.

Ucraina şi Rusia semnează cu Turcia şi ONU acorduri separate privind exportul de cereale ucrainene. Reacția UE

Uniunea Europeană a salutat vineri drept 'un pas în direcţia cea bună' acordul pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene semnat la Istanbul cu Rusia şi a făcut apel la 'implementarea sa rapidă', relatează AFP. 

'Acordul de la Istanbul este un pas în direcţia cea bună. Facem apel la implentarea sa rapidă', a postat şeful diplomaţiei UE Josep Borrell pe contul său de Twitter.

'Este vorba despre o etapă crucială în eforturile vizând depăşirea insecurităţii alimentare mondiale provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Succesul său va depinde de implementarea rapidă şi cu bună credinţă a acordului' semnat vineri, a precizat el.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat şi el vineri acordul care va permite exportul a milioane de tone de cereale din Ucraina, relatează DPA.

'De acest acord pot beneficia milioane de oameni din întreaga lume', a scris el pe Twitter. 'Implementarea strictă a acordului este acum extrem de importantă pentru ca acest lucru să funcţioneze', a adăugat el. Atât Michel, cât şi Borrell au mulţumit ONU şi Turciei pentru implicarea în medierea acordului. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel