Zelenski, nemulțumit de plafonarea prețului pentru petrolul rusesc. "Nu este o decizie serioasă"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Zelenski, nemulțumit de plafonarea prețului pentru petrolul rusesc. "Nu este o decizie serioasă" / Foto: Facebook Volodimir Zelenski
Zelenski, nemulțumit de plafonarea prețului pentru petrolul rusesc. "Nu este o decizie serioasă" / Foto: Facebook Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski este nemulțumit de plafonul de 60 de dolari pentru barilul de petrol rusesc.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a criticat sâmbătă plafonarea preţului pentru un baril de petrol rusesc la 60 de dolari printr-un acord al UE, G7 şi Australiei, estimând că "nu este o decizie serioasă", relatează AFP şi Reuters.

"Nu este o decizie serioasă să se stabilească o astfel de limită pentru preţul rusesc, este foarte confortabil pentru bugetul statului terorist", a afirmat Zelenski, conform preşedinţiei de la Kiev,

Cursul barilului de petrol rus (ţiţei Ural) este în prezent în jur de 65 de dolari, puţin sub plafonul european, notează AFP.

Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat mai devreme sâmbătă că plafonul de preţ pentru petrolul rusesc ar trebui redus la 30 de dolari pe baril pentru a lovi mai puternic economia Rusiei.

Ţările din G7, împreună cu Australia, au convenit vineri să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul la care au ajuns mai devreme cele 27 de ţări ale Uniunii Europene.

Kremlinul, reacție categorică privind plafonarea prețului pentru petrolul rusesc

Rusia nu va accepta plafonarea preţului pentru petrolul rusesc şi analizează un răspuns, a declarat sâmbătă Kremlinul, transmite Agerpres. Reacția vine după ce UE, ţările din G7 şi Australia au convenit asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril, relatează AFP şi Reuters.

"Nu vom accepta acest plafon", a declarat presei purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.

Acesta a menţionat că Moscova era pregătită pentru o astfel de plafonare, fără a da alte detalii.

Rusia a afirmat în mod repetat că nu va furniza petrol ţărilor care aplică un plafon, poziţie reafirmată sâmbătă în social media de Mihail Ulianov, ambasadorul rus pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena.

"Începând din acest an Europa va trăi fără petrolul rus", a scris Mihail Ulianov.

Ţările din G7, împreună cu Australia, au convenit vineri să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul la care au ajuns joi cele 27 de ţări ale Uniunii Europene. Vezi mai mult AICI.

Plafon de preţ pentru petrolul rusesc. Leonid Sluţki: Europa îşi pune în pericol securitatea energetică

Uniunea Europeană îşi pune în pericol propria securitate energetică prin stabilirea unui plafon pentru preţul petrolului rusesc, a declarat vineri preşedintele comisiei de afaceri externe a Camerei inferioare a Rusiei, agenţiei de presă Tass. Leonid Sluţki a mai spus că măsura încalcă legile pieţei, conform Rador.

Preţul petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe a fost stabilit la 60 de dolari barilul, măsură care se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol. Această înţelegere fusese convenită joi de UE, în coordonare cu aliaţii din G7, în special SUA şi Marea Britanie, dar Polonia nu îşi dăduse acordul, cerând stabilirea unui plafon mai redus, unele surse menţionând 30 de dolari pe baril. În final, Varşovia a acceptat vineri plafonul de 60 de dolari barilul, scrie Agerpres. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel