Data publicării:

Zelenski l-a demis pe ministrul ucrainean al apărării

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a fost demis din funcție, a anunțat liderul țării, Volodimir Zelenski.

Reznikov a condus ministerul încă de înainte de începerea invaziei pe scară largă a Rusiei, în februarie 2022. Dar în discursul său de azi-noapte, președintele Zelenski a spus că este timpul pentru „noi abordări” în Ministerul Apărării, scrie BBC.

Rustem Umerov, care conduce Fondul Proprietății de Stat al Ucrainei, a fost nominalizat de Zelenski drept succesorul lui Reznikov.

„Cred că ministerul are nevoie de noi abordări și alte formate de interacțiune atât cu armata, cât și cu societatea în ansamblu”, a spus președintele ucrainean în discursul său din capitala Kiev.

Presa ucraineană a speculat că Reznikov va deveni noul ambasador al Kievului la Londra, unde a dezvoltat relații bune cu politicieni de rang înalt.

Politicianul, în vârstă de 57 de ani, a devenit o figură cunoscută încă de la începutul războiului din Ucraina. Recunoscut la nivel internațional, el a participat în mod regulat la întâlniri cu aliații occidentali ai Ucrainei și a jucat un rol cheie în lobby-ul pentru echipamente militare suplimentare.

Dar demiterea lui a fost anticipată de ceva vreme. Săptămâna trecută, Reznikov le-a spus reporterilor că explorează alte poziții cu președintele ucrainean.

Potrivit presei ucrainene, fostul ministru al apărării a spus că, dacă Zelenski i-ar oferi oportunitatea de a lucra la un alt proiect, probabil că ar fi de acord.

Consilierul ucrainean pentru apărare, Yuriy Sak, a declarat pentru BBC că Reznikov a condus transformarea ministerului, punând bazele viitoarei aderări la NATO.

„Moștenirea lui este că i-a convins pe miniștrii apărării din întreaga lume că imposibilul este posibil”, a spus el, referindu-se la lobby-ul de succes al lui Reznikov asupra guvernelor străine pentru arme.

Dar experții au observat că este puțin probabil ca remanierea cabinetului să conducă la vreo schimbare majoră în strategia de luptă a Ucrainei, generalul Valeri Zalujni - comandantul forțelor armate ale Ucrainei - supervizând campania.

Demiterea lui Reznikov vine pe fondul unor eforturi mai ample de combatere a corupției din administrația lui Zelenski, fiind văzută ca esențială pentru dorința Ucrainei de a se alătura instituțiilor occidentale precum UE.

Potrivit indicelui de percepție a corupției al Transparency International, Ucraina ocupă locul 116 din 180, dar eforturile din ultimii ani i-au îmbunătățit semnificativ poziția.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel