Zelenski l-a demis pe ambasadorul Ucrainei în Germania, printre alți ambasadori
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Zelenski l-a demis pe ambasadorul Ucrainei în Germania, printre alți ambasadori / Foto: Facebook Volodimir Zelenski
Zelenski l-a demis pe ambasadorul Ucrainei în Germania, printre alți ambasadori / Foto: Facebook Volodimir Zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe ambasadorul Ucrainei în Germania, printre alți ambasadori.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis sâmbătă pe ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrii Melnik, precum şi pe alţi câţiva ambasadori, relatează Agerpres. Anunțul a fost publicat pe site-ul web al preşedinţiei de la Kiev.

Într-un decret care nu precizează motivele acestor destituiri, Zelenski a anunţat demiterea ambasadorilor Ucrainei în Germania, India, Republica Cehă, Norvegia şi Ungaria. Nu se ştie deocamdată dacă aceştia vor fi numiţi în alte posturi, comentează Reuters.

Zelenski le ceruse diplomaţilor ucraineni să obţină sprijin internaţional şi ajutor militar pentru Ucraina, în timp ce ţara încearcă să respingă invazia rusă declanşată în 24 februarie.

Melnik, criticat pentru că îi luase apărarea liderului naţionalist ucrainean Stepan Bandera



Melnik devenise cunoscut pentru cererile sale repetate în care solicita insistent mai mult sprijin din partea guvernului german, sub forma de arme grele, pe măsură ce atacurile Rusiei continuau, notează dpa.

Recent, acesta a fost criticat pentru o declaraţie controversată în care îi luase apărarea liderului naţionalist ucrainean Stepan Bandera, care a condus un grup responsabil de epurare etnică şi masacrarea a zeci de mii de polonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Unele mass-media germane, inclusiv ziarele Bild şi Süddeutsche Zeitung, au scris că Melnik urmează să fie mutat la Ministerul de Externe de la Kiev, citând surse ucrainene.

Relaţiile Kievului cu Germania, un subiect sensibil



Relaţiile Kievului cu Germania - care depinde puternic de resursele energetice ruseşti, fiind, de asemenea, cea mai mare economie a Europei - constituie un subiect sensibil.

Cele două capitale sunt în prezent în dezacord în legătură cu o turbină de fabricaţie germană, aflată în mentenanţă în Canada. Germania vrea ca Ottawa să predea turbina gigantului rus Gazprom, care susţine că şi-a redus volumul de gaze pompat în Europa din cauza absenţei acestei turbine.

Kievul a cerut Canadei să nu trimită turbina, argumentând că expedierea acesteia în Rusia ar constitui o încălcare a sancţiunilor impuse Moscovei.

Zelenski: Ochii tuturor mişcărilor şi regimurilor politice agresive din lume sunt îndreptaţi spre ceea ce ne face nouă Rusia

Armata rusă a continuat sâmbătă bombardamentele în regiunea Doneţk  din estul Ucrainei, potrivit responsabililor ucraineni, citaţi de France Presse. Acolo s-ar pregăti noi acţiuni după patru luni şi jumătate de război, relatează Agerpres.

"Ochii tuturor mişcărilor şi regimurilor politice agresive din lume sunt în prezent îndreptaţi spre ceea ce ne face nouă Rusia", a scris sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Instagram.

"Va fi oare capabilă lumea să-i defere justiţiei pe adevăraţii criminali de război?", se întreabă el, avertizând asupra riscului unor "sute de alte agresiuni" dacă nu va reuşi să o facă.

În estul, la fel ca în sudul Ucrainei, sirenele de alarmă au răsunat toată noaptea. Locuitorii orăşelului Drujkovka, la sud de Kramatorsk (est) au fost treziţi sâmbătă de un atac cu rachete, care a lăsat un crater enorm în faţa unui supermarket, el însuşi avariat. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel