Zelenski, într-un interviu cu Reuters: Deciziile Occidentului față de Ucraina sunt prea lente
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Agerpres
Agerpres
„Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii esențiale privind sprijinul militar pentru Ucraina”, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu pentru Reuters, desfășurat luni la Kiev.

El a spus, de asemenea, că îi presează pe parteneri să se implice mai direct în războiul cu Rusia, ajutând la interceptarea rachetelor rusești deasupra Ucrainei și permițând Kievului să folosească armele occidentale împotriva echipamentelor militare inamice care se adună lângă graniță.

Vizibil frustrat, Zelenski a descris livrarea ajutorului, în special a sistemelor de apărare aeriană, cum ar fi sistemele Patriot, de care Ucraina depinde în mare măsură în războiul său cu Rusia, ca fiind „un mare pas înainte, dar înainte de asta, doi pași înapoi”.


„Fiecare decizie la care ajungem este întârziată cu aproximativ un an”, a spus el, în uniforma sa specifică: tricoul și pantalonii kaki.

Comentariile sale dure vin într-un moment periculos pentru forțele ucrainene, care sunt depășite numeric de armata Moscovei și care pierd teritoriu în nord-estul și estul țării. Zelenski a sugerat modalități prin care aliații ar putea ajuta mai direct, inclusiv prin doborârea rachetelor rusești deasupra teritoriului ucrainean în anumite circumstanțe.


„Rușii folosesc 300 de avioane pe teritoriul Ucrainei”, a spus el. „Avem nevoie de cel puțin 120, 130 de avioane pentru a rezista în aer”, a adăugat Zelenski, referindu-se la avioanele F-16 proiectate în SUA, dintre care unele speră să fie folosite în curând în luptă.

„Nu le puteți furniza acum? Bine... revenind la avioanele pe care le aveți pe teritoriul țărilor vecine NATO: ridicați-le... doborâți țintele, protejați civilii.”

„Pot face acest lucru? Sunt sigur că da. Este acesta un atac din partea țărilor NATO? Nu”.


Liderul ucrainean a mai spus că Kievul negociază cu partenerii internaționali folosirea armelor lor pentru a lovi echipamentele militare rusești la graniță și mai departe pe teritoriul rus.


„Până acum, nu există nimic pozitiv”, a spus el.


Statele Unite au rezistat solicitărilor ucrainene de a folosi rachetele americane împotriva teritoriului rusesc recunoscut internațional, reflectând îngrijorările din Occident cu privire la riscul de escaladare, dar susținând totodată victoria Kievului.

Potrivit președintelui de 46 de ani, situația de pe câmpul de luptă din nord-estul țării este acum sub control, după ce forțele Moscovei au traversat granița și au lansat incursiuni către orașul Harkov.


El a spus că lumea nu ar trebui să uite că Rusia presează puternic și în est.

Forțele Ucrainei sunt deja întinse pe mai mult de 1.000 de km de linii de front, dar va dura mult pentru a pregăti noi recruți pentru luptă în cadrul unei noi mobilizări, a spus Zelenski.


În ceea ce privește politica americană, el a spus că nu vede „riscuri maxime” de la vreo schimbare de administrație la alegerile din noiembrie, chiar dacă principalul candidat republican, Donald Trump, este sceptic în privința ajutorului pentru Ucraina și a subliniat politicile „America First”.


„Nu cred că republicanii sunt împotriva sprijinului pentru Ucraina, dar unele mesaje care vin din partea lor ridică îngrijorări”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel