Data publicării:

Zelenski, în România. George Scutaru, despre culisele celei mai interesante mișcări ale președintelui Ucrainei, dar și despre cel mai negru coșmar pentru țara noastră

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
George Scutaru, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și CEO-ul reputatului think tank New Strategy Center, a vorbit pentru DC News despre importanța vizitei președintelui Zelenski în România.

'România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare graniță cu Ucraina. Este firesc ca președintele Zelenski să viziteze România, având în vedere rolul pe care îl joacă țara noastră în susținerea Ucrainei. În acest moment, prin România trece aproximativ 60% din exportul lor de cereale, care este fundamental pentru veniturile economiei și menținerii stabilității Ucrainei. 45% din veniturile lor provin din exporturile de cereale. România a pornit de la 300.000 de tone în februarie-martie 2022 și luna aceasta ajungem la 3,3 milioane și, probabil, la finalul anului la 4 milioane. Este un efort uriaș din punct de vedere logistic pe care România l-a făcut.', a spus George Scutaru.

'România are nevoie de menținerea stabilității în Ucraina și de menținerea independenței acestui stat. Cealaltă variantă ar fi să ne trezim cu rușii vecini la Dunăre. Ar fi un coșmar geostrategic pentru noi! De aceea, România are toate motivele să susțină în continuare, cu tot ce depinde de ea, cu toate forțele ei independența Ucrainei și, mai ales, recuperarea teritoriilor ocupate vremelnic de Rusia. Vizita președintelui Zelenski este foarte importantă și pentru Ucraina, nu doar pentru România.', a spus George Scutaru.

'România reprezintă un aliat important și este un semnal politic pe care președintele Zelenski îl dă. Nu aș vrea să intru în speculații cu ce rezultate se va încheia vizita și ce declarații vor face, dar spun care este greutatea, importanța pentru ambele țări a acestei vizite. Rămâne de văzut ce anunțuri vor face cei doi președinți, probabil, și despre drepturile românilor din Ucraina. Din punctul meu de vedere, sunt convins că dacă vom avea o Ucraină integrată în Uniunea Europeană, structurile NATO, este bine și pentru România.', a zis Scutaru.

'Și noi am trecut prin procesul de integrare, în adoptarea unui întreg pachet legislativ, care a schimbat fundamental țara. Așa se va întâmpla și cu Ucraina, inclusiv vom avea garanția respectării drepturilor minorităților atunci când ești stat membru. Decât o Ucraină frustrată, învinsă parțial cu un viitor incert într-o zonă gri, mai bine să ai o Ucraină independentă, democratică, prosperă, integrată în structurile europene și NATO.', a concluzionat George Scutaru, pentru DC News.

Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi, marţi, la Palatul Cotroceni, pe omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, în contextul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în ţara noastră, la invitaţia şefului statului român, a transmis Administraţia Prezidenţială. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel