Zelenski este rezervat faţă de ideea unui armistiţiu olimpic, după ce Putin a exprimat o poziţie similară
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a exprimat vineri reticențe în ceea ce privește propunerea unui armistițiu în conflictul cu Rusia pe durata Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, după ce anterior și președintele rus Vladimir Putin a exprimat o poziție similară.

Inițiativa unui armistițiu olimpic a fost propusă de președinții francez și chinez, Emmanuel Macron și Xi Jinping, în timpul vizitei celui din urmă la Paris pe 6 mai. Macron a abordat ulterior această propunere și într-o discuție telefonică cu Zelenski, subliniind că un astfel de armistițiu ar putea facilita negocierile între Kiev și Moscova pentru a pune capăt conflictului.

Cu toate acestea, Zelenski a afirmat într-un interviu acordat site-ului de știri Ukrainska Pravda vineri că nu înțelege în totalitate detaliile acestei inițiative și a exprimat posibilitatea ca Rusia să exploateze un eventual armistițiu.

"Cine va garanta că forţele lor nu vor înainta către noi în timpul încetării focului?"

"Cine va garanta că forţele lor nu vor înainta către noi în timpul încetării focului?" a spus preşedintele ucrainean. "Aşadar, eu nu înţeleg detaliile. Până acum mie îmi sună ca o poveste neviabilă", a adăugat el, după ce Rusia a pornit în provincia ucraineană Harkov o nouă ofensivă.

La încheierea vizitei sale în China, Putin a sugerat vineri că nu susține ideea unui armistițiu în timpul Jocurilor Olimpice, dar a subliniat că este dispus să discute cu Kievul bazându-se pe acordul de pace care nu a fost finalizat în cadrul negocierilor de la Istanbul din martie-aprilie 2022. El a acuzat că a fost "înșelat" de Occident să-și retragă trupele din nordul Ucrainei, în schimbul promisiunii semnării acordului.

În urma menţionării ideii armistiţiului olimpic de către Emmanuel Macron, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a afirmat că Rusia nu a primit nicio propunere concretă din partea Franţei cu privire la implementarea unei astfel de iniţiative, conform Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel