Zelenski este "recunoscător" după ce un pachet de ajutor de 60,8 miliarde de dolari pentru Ucraina a fost aprobat de Camera Reprezentanților din SUA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Camera Reprezentanților din SUA a aprobat trimiterea unui ajutor extern în valoare de 60,8 miliarde de dolari (49 miliarde de lire sterline) către Ucraina.  

Democrații și republicanii s-au unit după luni de blocaj cu privire la reînnoirea sprijinului american pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia Rusiei.

Reprezentanții au putut fi văzuți fluturând mici steaguri ucrainene pe măsură ce a devenit clar că pachetul va fi adoptat.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este "recunoscător" pentru această decizie, care, în opinia sa, "menține istoria pe drumul cel bun".

"Democrația și libertatea vor avea întotdeauna o semnificație globală și nu vor eșua niciodată atâta timp cât America ajută la protejarea lor", a declarat el.

"Legea vitală de ajutorare a SUA, adoptată astăzi de către Camera Reprezentanților, va împiedica extinderea războiului, va salva mii și mii de vieți și va ajuta ambele noastre națiuni să devină mai puternice."

Reprezentanții au aprobat, de asemenea, proiecte de lege pentru a trimite ajutor extern Israelului și pentru a oferi ajutor umanitar palestinienilor din Gaza, pentru a acorda asistență de securitate Taiwanului și aliaților din Indo-Pacific, precum și o măsură care conține mai multe propuneri de politică externă, inclusiv o amenințare de interzicere a aplicației de social media TikTok pe teritoriul lor, deținută de chinezi.

Proiectul de lege va "ruina și mai mult" Ucraina, avertizează Rusia

Moscova a declarat că adoptarea proiectului de lege va "ruina și mai mult" Ucraina și va duce la mai multe morți.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru agenția de presă TASS că o prevedere care permite Washingtonului să confiște bunurile rusești și să le transfere în Ucraina pentru reconstrucție ar păta imaginea SUA.

"Ucraina poate și va câștiga"

Ministrul britanic de externe, Lord David Cameron, a declarat că finanțarea reprezintă "un pas vital înainte".

"Dacă Putin s-a îndoit vreodată de hotărârea Occidentului de a sprijini Ucraina, acest lucru arată că voința noastră colectivă este de nezdruncinat", a scris el pe Twitter.

"Cu sprijin, Ucraina poate și va câștiga", a adăugat acesta.

Dar Marjorie Taylor Greene, aliată a lui Donald Trump, o reprezentantă republicană care s-a opus ajutorării Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei, a declarat că "oamenii au fost prea obsedați să voteze pentru războaie străine și pentru industria de război".

Vorbind după ce votul a trecut, ea a spus: "Aceasta este trădarea Americii de astăzi. Când am avut membri ai Congresului acolo fluturând steagul ucrainean în Camera Reprezentanților Statelor Unite, în timp ce noi nu facem nimic pentru a ne securiza granița, cred că fiecare american va fi furios".

Joe Biden a solicitat pentru prima dată finanțarea în octombrie, când proviziile militare ale Ucrainei au început să se diminueze.

În februarie, Volodimir Zelenski a îndemnat Congresul să aprobe finanțarea, spunând că, dacă nu o va face, "mă va face să mă întreb în ce lume trăim", conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel