Zelenski: Economia Ucrainei este în comă. Primul vapor cu cereale pentru export nu înseamă nimic
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a atras miercuri atenţia că primul transport de cereale ucrainene destinate exportului după acordul ce a permis ridicarea blocadei ruse în Marea Neagră are doar o valoare simbolică şi că Ucraina trebuie să exporte mult mai mult pentru a-şi ajuta economia grav afectată de războiul cu Rusia, relatează Reuters.
Cu puţin timp în urmă, graţie ONU şi în parteneriat cu Turcia, am expediat prima navă cu cereale, dar în continuare aceasta nu înseamnă nimic. Sperăm însă că este o tendinţă care va continua, a spus Zelenski într-un discurs prin legătură video adresat unor studenţi din Australia.
Preşedintele ucrainean s-a referit astfel la acordul convenit de ţara sa cu Rusia, în urma medierii Turciei şi a ONU, ce a permis reluarea exporturilor de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, sistate în urma blocadei impuse de Rusia după lansarea agresiunii sale militare contra Ucrainei.
Războiul ... aproape că ucide economia. Ea este în comă. Blocada rusă asupra porturilor este o mare pierdere pentru economia noastră
În urma acestui acord o primă navă, încărcată cu 26.000 de tone de cereale, a plecat luni din portul Odesa. Dar Zelenski a subliniat în intervenţia sa că Ucraina trebuie să exporte urgent cel puţin 10 milioane de tone de cereale pentru a-şi reduce deficitul bugetar, care în fiecare lună este de circa 5 miliarde de dolari.
Războiul ... aproape că ucide economia. Ea este în comă. Blocada rusă asupra porturilor este o mare pierdere pentru economia noastră, a remarcat preşedintele ucrainean.
El a avertizat totodată că Moscova ar putea încerca din nou să obstrucţioneze exporturile ucrainene, în pofida acordului semnat luna trecută la Istanbul. Rusia a atenţionat de altfel că neaplicarea componentei din acest acord ce prevede relaxarea unor sancţiuni occidentale care să permită Moscovei să-şi reia la rândul ei exporturile de cereale şi îngrăşăminte ar putea face să eşueze această înţelegere.
Citește și - Zelenski se declară în favoarea legalizării parteneriatelor civile între persoanele gay
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat în favoarea legalizării parteneriatelor între persoane de acelaşi sex în Ucraina, informează miercuri dpa.
Zelenski a făcut această precizare în răspuns la o petiţie online care cere autorizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex în Ucraina. Peste 28.000 de oameni au semnat această petiţie, de la începutul lunii iunie.
Şeful statului a precizat în răspunsul scris de marţi că, potrivit Constituţiei ucrainene, căsătoria este uniunea dintre un bărbat şi o femeie, adăugând că sub regimul legii marţiale instituit pe fondul conflictului armat cu Rusia Constituţia nu poate fi schimbată, în acest moment.
Totuşi, a menţionat Zelenski, guvernul ucrainean a pregătit deja opţiuni pentru legalizarea parteneriatelor, în viitor.
Într-o lume modernă, o ţară îşi demonstrează valorile democratice asigurând drepturi egale pentru toţi, a mai scris preşedintele ucrainean. Vezi știrea aici!
Citește și - Rusia consideră că SUA sunt direct implicate în războiul din Ucraina
Rusia a estimat marţi că Statele Unite sunt direct implicate în conflictul din Ucraina, întrucât informaţiile despre amplasarea trupelor ruse obţinute de SUA prin mijloacele de spionaj militar sunt transmise armatei ucrainene şi de asemenea SUA validează şi coordonează atacurile ucrainene asupra acestor ţinte, relatează Reuters.
Într-o declaraţie postată pe Telegram, Ministerul rus al Apărării acuză SUA că aprobă ţintele atacate de armata ucraineană cu ajutorul rachetelor lansate de sistemele americane HIMARS.
Ministerul rus notează de asemenea că directorul adjunct al serviciilor de informaţii ucrainene, Vadim Skibiţki, a recunoscut în ziarul britanic The Telegraph că Washingtonul coordonează atacurile cu rachete HIMARS.
Toate acestea dovedesc în mod incontestabil că Washingtonul, contrar a ceea ce pretind Casa Albă şi Pentagonul, este direct implicat în conflictul din Ucraina, menţionează Ministerul rus al Apărării.
Ajutorul militar american oferit Ucrainei de când a început agresiunea rusă a ajuns la circa 8 miliarde de dolari, odată cu un nou pachet de 550 de milioane de dolari anunţat luni de Washington, care include şi muniţii pentru lansatoarele multiple de rachete HIMARS.
Ghidate prin GPS şi având o rază de acţiune de 80 de kilometri, aceste rachete au permis armatei ucrainene să lovească ţinte ruseşti mult în spatele liniei frontului, diminuând astfel din superioritatea artileriei ruseşti. Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News