Data actualizării:
Data publicării:

Zelenski dă de pământ cu planul de pace propus de Rusia și-i pune condiții lui Putin, în timp ce vrea mai mult ajutor militar

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Volodimir Zelenski/ captură video Facebook
Volodimir Zelenski/ captură video Facebook
Volodimir Zelenski a respins planul de pace în 15 puncte al Rusiei. Președintele ucrainean insistă că prioritățile Ucrainei includ restabilirea integrității teritoriale. 

Kremlinul elaborase, miercuri seară, un acord în 15 puncte, în care insista, printre altele, ca Ucraina să recunoască anexarea Crimeei și independența Donbasului. Acordul a fost respins de Volodimir Zelenski, chiar dacă orașele ucrainene sunt distruse de forțele ruse și oameni nevinovați mor sub atacul rusesc. În adresarea către Congresul SUA de miercuri, Volodimir Zelenski le-a amintit americanilor când și ei au fost atacați din aer și le-a cerut să-l ajute să închidă spațiul aerian ucrainean, adică să fie declarat spațiul de deasupra Ucrainei ”no fly zone”. Între timp, în Ucraina sunt atacați civili, ultimul atacat fiind teatrul din Mariupol, unde erau adăpostiți copii. 

Într-un video recent distribuit, citat de presa britanică, Zelenski a anunțat că negocierile pentru pacea din Ucraina continuă. El a afirmat, apăsat: ”Prioritățile mele la discuții sunt absolut clare: sfârșitul războiului, garanții de securitate, suveranitate, restabilirea integrității teritoriale, garanții reale pentru țara noastră, protecție reală a țării noastre.”

Zelenski cere mai mult suport pentru Ucraina

Președintele Ucrainei a mai afirmat că țara sa a primit ”un suport puternic de la prietenii noștri americani”. ”Sunt recunoscător președintelui Biden pentru asta” a continuat Volodimir Zelenski. El și-a exprimat recunoștința pentru ajutorul primit de la statele democrate, dar avertizează că războiul nu se oprește. ”Economia Rusiei este capabilă să hrănească mașinăria de război” afirmă el. Președintele ucrainean cere și mai mult suport pentru Ucraina, printre care sisteme defensive aeriene, muniție, arme letale. 

Referindu-se și la atacul asupra teatrului din Mariupol, președintele Zelenski a spus că acolo de adăposteau sute de persoane: ”Clădirea este distrusă, numărul victimelor nu este încă știut”. ”Inima îmi este zdrobită din cauza a ceea ce Rusia face cu oamenii noștri” continuă el. 

Adresându-se Rusiei, Volodimir Zelenski spune că: ”Dacă războiul vostru împotriva Ucrainei continuă, mamele rușilor vor pierde mai mulți copii decât au pierdut cele din Afganistan și din Cecenia la un loc”. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel