Data publicării:

Zelenski cere comunităţii internaţionale să reacţioneze în cazul centralei de la Zaporojie

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Zelenski cere comunităţii internaţionale să reacţioneze în cazul centralei de la Zaporojie
Zelenski cere comunităţii internaţionale să reacţioneze în cazul centralei de la Zaporojie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi comunităţii internaţionale să reacţioneze imediat pentru a determina plecarea ruşilor de la centrala nucleară de la Zaporojie, pe care au ocupat-o şi care este ţintă a bombardamentelor, transmite AFP.

'Întreaga lume trebuie să reacţioneze imediat pentru a-i alunga pe ocupanţii centralei de la Zaporojie', cea mai mare din Europa, situată în sudul Ucrainei şi ocupată de trupele ruse din 4 martie, a spus preşedintele ucrainean în discursul său video zilnic.

'Doar retragerea totală a ruşilor şi reluarea controlului total de către Ucraina asupra centralei ar garanta securitatea nucleară pentru întreaga Europă', a adăugat el, denunţând 'şantajul nuclear rusesc'.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost din nou bombardată joi, Ucraina şi Rusia acuzându-se reciproc de atac

Centrala a fost din nou bombardată joi, Ucraina şi Rusia acuzându-se reciproc de atac, la fel ca săptămâna trecută. Mai multe bombardamente, pe care cele două părţi nu şi le asumă, fără a fi posibilă verificarea din surse independente a declaraţiilor lor, au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, stârnind temeri în legătură cu un dezastru nuclear.

'Situaţia se înrăutăţeşte, substanţe radioactive sunt amplasate în apropiere şi mai mulţi senzori de radiaţii au fost avariaţi', a precizat joi compania de stat ucraineană Energoatom.

Citește și - Harta unui dezastru nuclear de tip Cernobîl la Zaporojie. Ce s-ar întâmpla cu România în caz de catastrofă cu norul radioactiv

 

Un grup de experți a efectuat un posibil scenariu bazat pe calcule ce țin inclusiv de factorul meteorologic, în cazul unei catastrofe nucleare la centrala de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Centrala nucleară de la Zaporojie se află în sudul țării în zona ocupată de Federația Rusă și „în prima linie” a bătăliei pe care o dau trupele ruse de ocupație și cele ucrainene de apărare.

Zona în care se află centrala a fost atacată de mai multe ori în aceste zile.

Pe data de 7 august compania ucraineană Energoatom a anunțat că  forțele rusești au bombardat liniile de înaltă tensiune din zona reactoarelor nucleare.

Energoatom a precizat că Rusia intenționează să distrugă toate liniile electrice prin care centrala furnizează electricitate către sistemul energetic al Ucrainei, întrerupând astfel alimentarea zonei de sud a țării.

Centrala a fost atacată și ieri, iar secretarul general al ONU a atras atenția că orice atac asupra centralei de la Zaporojie reprezintă un act sinucigaș.

De partea cealaltă Federația Rusă acuză forțele ucrainene că bombardează facilitatea, în timp ce Ucraina precizează că Rusia folosește ca „scut” centrala nucleară pe care amenință că o va arunca în aer. Experți și cercetători ucraineni au simulat un accident nuclear la Zaporojie pe modelul Cernobîl. Care ar fi cele mai afectate țări și care ar putea fi situația României, aflați pe DEFENSE ROMANIA.

Citește și - Zelenski reaminteşte dezastrul de la Cernobîl: A fost explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are 6 reactoare

 

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fluturat spectrul dezastrului de la Cernobîl şi a lansat un apel la noi sancţiuni împotriva Rusiei, în urma unor noi lovituri la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de ruşi, notează AFP.

'Lumea nu trebuie să uite Cernobîlul şi faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa. Dezastrul de la Cernobîl (în 1986) este explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare', a declarat el luni seară în cotidianul discurs video.

Situl centralei Zaporojie, în sudul Ucrainei, se află sub control rus din 4 martie

Situl centralei Zaporojie, în sudul Ucrainei, se află sub control rus din 4 martie. A fost bombardat de două ori la sfârşitul săptămânii trecute, inclusiv lângă un reactor. Kievul şi Moscova s-au învinuit reciproc pentru aceste lovituri.

'Trebuie noi sancţiuni împotriva statului terorist şi împotriva întregii industrii nucleare ruse care creează ameninţarea unei catastrofe nucleare', a continuat Volodimir Zelenski.

Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat la 26 aprilie 1986, provocând cel mai mare accident nuclear civil şi degajând un nor radioactiv care s-a răspândit în toată Europa. Un conflict de intensitate puternică face ravagii în Ucraina de la 24 februarie, dată la care preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat armatei sale să invadeze ţara, reaminteşte AFP. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel