Data actualizării:
Data publicării:

Zelenski cere apărare aeriană la Odesa și vorbește despre protestul camionagiilor care au blocat granițele Ucrainei

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres/PEPE TORRES
FOTO: Agerpres/PEPE TORRES
Ucraina are nevoie de întărirea apărării aeriene pentru a-și proteja rutele de export de cereale, precum și regiunile care se învecinează cu Rusia, a declarat sâmbătă președintele Zelenski, în cadrul unui summit internațional privind securitatea alimentară de la Kiev. Acesta a vorbit și despre protestele camionagiilor care blochează granița cu Ucraina, relatează Reuters. 

„Există un deficit de apărare aeriană – acesta nu este un secret”, a declarat Zelenski la summitul Grain din Ucraina, la care au participat înalți oficiali din țările europene, inclusiv președintele elvețian Alain Berset și prim-ministrul lituanian Ingrida Simonyte.

Zelenski a susținut discursul după ce Rusia a atacat Ucraina cu 75 de drone într-o singură noapte, cel mai mare atac de acest tip de până acum. Conferința de presă comună a celor trei lideri a fost întreruptă de o altă sirenă de raid aerian.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis sprijin într-o scrisoare către Zelenski pe care a distribuit-o pe platforma de socializare X, spunând că UE va pune la dispoziție 50 de milioane de euro pentru „reparații rapide și îmbunătățiri ale infrastructurii din porturile Ucrainei”.

Ucraina spune că face progrese în producerea de echipament militar

Președintele ucrainean a spus că Ucraina speră să-și rezolve deficitul de apărare aeriană prin aprovizionare de la parteneri și prin creșterea capacității de producție proprie, domeniu în care a spus că s-au înregistrat progrese.

„Astăzi nu pot da detalii despre ce facem și unde, dar există progrese”, a spus el.

Ucraina exportă cereale prin porturile din Marea Neagră, după ce Rusia s-a retras în iulie dintr-un acord intermediat de ONU pentru a permite navelor cu cereale să treacă de blocada sa.

Actualele coridoare de export de cereale din Marea Neagră ale Ucrainei încep toate din porturile din regiunea de sud a Ucrainei - Odesa.

„Există anumite sisteme de apărare aeriană... le cerem”, a spus Zelenski. „Avem deja un răspuns despre momentul în care acele sisteme vor începe să păzească regiunea Odesa. Pentru că acolo, atât coridorul de transport de cereale, cât și oamenii sunt importanți”.

Întrebat despre protestele camionagiilor polonezi și slovaci care au blocat granița cu Ucraina în ultimele zile, Zelenski a pus problema pe seama politicii interne a acestor țări.

„Cred că există dificultăți la graniță în primul rând din cauza anumitor măsuri politice ale vecinilor noștri”, a spus el într-o conferință de presă după summit.

Zelenski a spus că este încrezător că problema va fi rezolvată dacă vecinilor Ucrainei li se va acorda „puțin timp” pentru a se ocupa de dispută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel