Zelenski, așteptat în Franța la aniversarea a 80 de ani de la debarcarea aliată în Normandia
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va merge în Franța, unde va participa la aniversarea a 80 de ani de la debarcarea aliată în Normandia. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, va asista pe 6 iunie în Normandia la aniversarea a 80 de ani de la debarcarea aliată în Franța, a anunțat marți omologul său francez Emmanuel Macron, relatează AFP.

”Voi avea ocazia, când președintele Zelenski va veni în Franța cu ocazia D-Day săptămâna viitoare, să-l primesc și să mă exprim atunci foarte precis pentru a anunța ce vom face” mai mult în continuare pentru a sprijini Ucraina în fața agresiunii ruse, a spus Macron la o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, desfășurată la castelul Meseberg în apropiere de Berlin.

Totodată, Macron a refuzat să comenteze anunțul eronat al comandantului-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, privind încheierea deja a unui acord între Kiev și Paris pentru trimiterea unor instructori militari francezi în Ucraina.

”Nu voi face comentarii asupra a ceea ce au fost comunicații necoordonate și nefericite”, a răspuns Macron unei întrebări pe acest subiect.

Ucraina salută ”inițiativa Franței”

Ministerul ucrainean al Apărării a rectificat marți informația oferită în ziua precedentă de generalul Oleksandr Sîrski, cu privire la sosirea iminentă în Ucraina a unor instructori militari francezi.

”În prezent continuă discuțiile cu Franța și cu alte țări asupra acestei chestiuni”, afirmă Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat, precizând că această instituție împreună cu Statul Major al armatei ucrainene au început pregătirea documentelor pentru momentul ”când va fi luată decizia respectivă”.

Generalul ucrainean anunțase luni că au fost semnate ”documentele care le vor permite primilor instructori militari francezi să viziteze curând” bazele de instrucție militară în Ucraina pentru ”a cunoaște infrastructura și personalul”.

În mesajul său, scris după o discuție prin videoconferință cu ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, generalul Sîrski saluta ”inițiativa Franței de a trimite în Ucraina instructori pentru a pregăti soldați ucraineni”. Ministrul francez a emis un comunicat referitor la această discuție, la care a participat și ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov, fără a face vreo mențiune cu privire la trimiterea unor instructori militari francezi în Ucraina.

Zelenski, prin Europa după acorduri de securitate

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat într-un turneu european în care a semnat acorduri de securitate cu Spania și Portugalia, după modelul altor acorduri de acest fel încheiate de Ucraina cu alte zece state, a avertizat statele ce susțin țara sa în războiul cu Rusia asupra riscului unei oboseli ce ar putea afecta continuarea acestui sprijin.

”Este foarte important pentru ucraineni ca lumea să nu obosească” de acest război, ”altfel nu se va face dreptate (...), altfel lumea va fi schimbată de oameni ca (președintele rus Vladimir) Putin”, a indicat Zelenski într-un discurs la Lisabona. Dar ”este foarte greu”, pentru că Rusia încearcă să submineze sprijinul internațional față de Kiev prin ”dezinformare”, a susținut președintele ucrainean, care a cerut să nu fie crezute ”minciunile Rusiei”.

Citește și: Zelenski, aşteptat marţi la Bruxelles, între deplasarile de la Madrid şi Lisabona

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel