Zelenski: Africa, "ostatică" în războiul cu Rusia
Volodimir Zelenski a spus că Africa a fost „ostatică" în războiul cu Rusia.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, luni, 21 iunie, că Africa a fost „ostatică" în războiul cu Rusia, care a contribuit la creșterea prețurilor la alimente pe continent.
Țările africane sunt afectate în mod acut de criza tot mai mare, care a făcut ca prețurile cerealelor, uleiului de gătit, combustibilului și îngrășămintelor să crească vertiginos. Rusia și Ucraina reprezintă aproape o treime din livrările globale de grâu, în timp ce Rusia este, de asemenea, un exportator global cheie de îngrășăminte, iar Ucraina este un exportator major de porumb și ulei de floarea-soarelui.
Într-un discurs ținut în fața liderilor Uniunii Africane, Volodimir Zelenski a declarat că Africa a fost prinsă într-o situație care nu a fost creată de el.
„Mă adresez vouă într-o stare de urgență, când avem un război. Într-o stare de urgență pentru întreaga lume, când Africa este de fapt luată ostatică. Ostatică a celor care au început războiul împotriva statului nostru. Acest război poate părea foarte îndepărtat pentru voi și pentru țările voastre. Dar creșterea catastrofală a prețurilor la alimente l-a adus deja acasă la milioane de familii africane", a declarat Volodimir Zelenski într-un discurs video în fața Biroului Adunării Uniunii Africane, scrie Reuters, notează Mediafax.
Moscova respinge acuzațiile potrivit cărora blochează în mod deliberat exporturile de cereale din Ucraina și spune că majorarea prețurilor la alimente și combustibili la nivel mondial este cauzată de sancțiunile occidentale impuse Rusiei din cauza invaziei din 24 februarie, pe care o numește o „operațiune militară specială".
Ucraina va deveni joi un candidat oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană
Ucraina va deveni joi un candidat oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană, într-o decizie simbolică, dar care va ridica moralul după invazia Rusiei, au declarat marți miniștri și diplomați.
Liderii UE de la Bruxelles sunt așteptați să semneze recomandarea de săptămâna trecută a Comisiei Europene, anunță Reuters.
După mai multe zile de discuții interne ale UE, nu a apărut nicio opoziție în rândul celor 27 de state membre, au declarat trei diplomați pentru Reuters.
„Lucrăm pentru punctul în care îi spunem (președintelui rus Vladimir) Putin că Ucraina aparține Europei, că vom apăra și noi valorile pe care le apără Ucraina", a declarat ministrul luxemburghez al afacerilor externe, Jean Asselborn, în fața reporterilor, înainte de o reuniune cu alți miniștri europeni.
De asemenea, este aproape sigur că Republica Moldova va primi statutul de candidat, au declarat diplomații, deși Georgia trebuie să îndeplinească anumite condiții, și anume să depășească blocajul politic din țară.
Un oficial prezidențial francez, a cărui țară conduce UE până la sfârșitul lunii iunie, a declarat reporterilor în cadrul unui briefing că este încrezător că niciunul dintre cei 27 nu va bloca statutul de candidat pentru Ucraina și Moldova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News