Zelenski acuză Rusia că pregăteşte un referendum fals în regiunile Herson şi Zaporojie
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Zelenski a ironizat  insistenţa cu care Moscova susţine că războiul împotriva ţării sale merge bine
Zelenski a ironizat insistenţa cu care Moscova susţine că războiul împotriva ţării sale merge bine
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că încearcă să organizeze un fals referendum pentru independenţă în regiunile sudice Herson şi Zaporojie pe care le ocupă, informează vineri AFP. 

Într-un mesaj video difuzat joi seară, preşedintele Zelenski le-a cerut locuitorilor din zonele ocupate să nu furnizeze niciun fel de date personale, cum ar fi numerele de paşaport, în cazul în care le-ar fi cerute de către forţele ruse.

'Nu este corect să facă un recensământ. (...) Nu este pentru a vă oferi ajutor umanitar de vreun fel. Este de fapt pentru a falsifica un aşa-zis referendum pe pământul vostru, dacă vine de la Moscova ordinul de a organiza această comedie', a avertizat preşedintele ucrainean.

Ucraina acuzase deja, la începutul lunii martie, Rusia că a încercat să organizeze un referendum la Herson precum cel care, în 2014, a pecetluit anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi care este considerat ilegal de Kiev şi de ţările occidentale.

În estul Ucrainei, teritoriile separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk şi-au declarat independenţa ca republici populare după referendumuri considerate nule de comunitatea internaţională.

'Nu va exista Republica Populară Herson. Dacă cineva doreşte o nouă anexare, sancţiuni şi mai puternice vor lovi Rusia', a ameninţat preşedintele Zelenski. Herson a fost primul oraş important capturat de forţele ruse după invazia începută pe 24 februarie. Puţin mai la nord-est, armata rusă controlează de asemenea un sector important din jurul oraşului Zaporojie, care rămâne sub controlul autorităţilor ucrainene, notează Agerpres.

Ucraina are nevoie de şapte miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile economice cauzate de războiul dus de Rusia

Ucraina are nevoie de şapte miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile economice cauzate de războiul dus de Rusia, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Şi vom avea nevoie de sute de miliarde de dolari pentru reconstrucţie, a declarat el într-o intervenţie la o masă rotundă consacrată ajutorului acordat Ucrainei în cadrul unor reuniuni ale FMI şi Băncii Mondiale, la Washington. Cu câteva zile mai devreme, oficialii ucraineni au comunicat Fondului Monetar Internaţional (FMI) că au nevoie de cinci miliarde de dolari pe lună pentru a menţine economia ţării în funcţiune cel puţin pentru următoarele câteva luni, a declarat miercuri directoarea generală a FMI.

În pofida tuturor dificultăţilor, ţara noastră continuă să îşi îndeplinească toate obligaţiile în materie de asistenţă socială, plăţi de pensii, salarii (ale funcţionarilor publici) (...) şi toate acestea costă aproximativ şapte miliarde de dolari americani pe lună pentru bugetul nostru, a declarat, la rândul său, prim-ministrul Denys Shmyhal, care participă personal la masa rotundă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel