Data publicării:

Zegrean: Unde a greșit Iohannis cu Gîrbovan. Greșeală strategică a lui Dăncilă. ”Are două posibilități”

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
Augustin Zegrean/ Foto Agerpres
Augustin Zegrean/ Foto Agerpres

Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean a vorbit, din punct de vedere constituțional, despre greșelile făcute de Klaus Iohannis și de Viorica Dăncilă în contextul scandalului pe remanierea guvernamentală. 

”Și cei care sunt aleși în Parlament au la dispoziție o perioadă în care să-și rezolve incompatibilitățile, la fel și dumneai - n.r. Dana Gîrbovan - putea să aștepta până când era numită și apoi să-și dea demisia din magistratură. Nu știu de ce Klaus Iohannis a simțit nevoia să explice de ce n-o numește, pentru că oricum nu putea s-o facă. Suntem în situația cu schimbarea structurii Guvernului și trebuia să meargă neapărat premierul în Parlament să ceară aprobarea și apoi se merge la Cotroceni la numirea efectivă. Dl președinte nu de aceea a respins-o, pentru că nu se califică să fie ministru, ci pentru că nu putea să facă această remaniere, pentru că suntem sub incidența articolului 85, alineatul 3 din Constituție”, a spus Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, la Digi24. 

Iohannis nu poate respinge miniștrii, după votul din Parlament

Întrebat dacă președintele poate respingi miniștrii care primesc votul Parlamentului, fostul președinte al CCR a răspuns: ”eu zic că nu, după ce Parlamentul dă votul de încredere, niciunul dintre membrii nu pot fi respinși de președinte”, considerând că a fost o discuție inutilă. 

”Votul în Parlament nu e un vot de acordare a încrederii. La noi în legislație nu există această cerere a Guvernului. În faza remanierii suntem în acest domeniu, al remanierii, Parlamentul doar aprobă. Președintele poate să emită decretul numai după ce Parlamentul dă aprobare. Dacă se respinge în Parlament, rămâne Guvernul în funcție.” a mai spus Augustin Zegrean. 

Dăncilă, două posibilități

Cu privire la posibilitățile premierului, fostul judecător afirmă că ”are două posibilități: să meargă la Parlament să ceară aprobarea pentru remaniere sau să renunțe la remaniere și să rămână la miniștrii pe care-i are, iar pentru posturile rămase libere după plecarea celor de la ALDE, să propună interimari”. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel