Zegrean se contrazice singur. Solicitările care pot schimba soarta referendumului
Curtea Constituţională a trimis două solicitări către Guvern, dar și una către secretarul general al Guvernului, pentru a solicita listele pentru referendum. Interesant este că adresa pentru MO nu este semnată de către Augustin Zegrean. La fiecare dintre solicitări, Augustin Zegrean, preşedintele CCR, a venit cu o anexă în care făcea propriile precizări. Adresele se bat însă cap în cap. Dacă în prima CCR solicita "actualizarea listelor electorale permenente la data de 29 iulie", în a doua solicitare se cere doar "listele electorale permanente".
Diferenţa dintre documente ar putea schimba soarta referendumului. Dacă Guvernul aplică prima solicitare, remisă în data de 3 august, a Curţii Constituţionale, ar însemna aducerea la zi a listelor electorale, prin eliminarea de pe liste a tuturor cetăţenilor care nu au drept de vot.
Foarte interesant este faptul că adresa înaintată secretarului general al Guvernului pentru a fi publicată în Monitorul Oficial nu poartă semnătura președintelui Curții Constituționale, Augustin Zegrean.
Eroarea este și în privința datei. Dacă în prima adresă transmisă premierului este trecută data de 2 august, când s-a întrunit plenul Curții, pe cea de-a doua adresă apare data de 3 august, lucru care ridică, de asemenea, multe semne de întrebare asupra modului cum se desfășoară activitatea la CCR.
Prin a doua solicitare, practic, se cere Guvernului să nu mai facă mini-recensământul. Conform deciziei remise în data de 6 august, Zegrean cere Guvernului să aplice legea 3/ 2000. Ce spune aticolul 17, alineatul 2, din Legea 3/2000:
“Art. 17.(1) Operatiunile pentru desfasurarea referendumului au loc in circumscriptiile electorale si la sectiile de votare, organizate potrivit prevederilor Legii nr. 68/1992 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, respectiv ale Legii nr. 70/1991 privind alegerile locale, republicata, cu modificarile ulterioare, pe baza copiilor de pe listele electorale permanente, a listelor electorale speciale si a celorlalte liste electorale prevazute de lege. (2) Reactualizarea listelor electorale permanente se face de catre primari, potrivit prevederilor Legii nr. 68/1992, respectiv ale Legii nr. 70/1991, republicata, cu modificarile ulterioare, in termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului”.
Vezi aici cele trei decizii contradictorii ale CCR transmise premierului Victor Ponta, dar și lui Ion Moraru, secretarul general al Guvernului.
Decizia Curţii, lovită de nulitate
A doua solicitare a Curţii ar putea deveni nulă, pentru că nu a fost remisă în urma reunirii plenului Curţii Constituţionale. CCR este în concediu până pe data de 30 august.
Din informaţiile DeCe News documentul remis astăzi către Guvern a intrat în posesia presei favorabile lui Traian Băsescu încă de ieri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News