Data publicării:

Zeci de persoane la Ziua Naţională a Franţei, marcată la Reşiţa

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Cultura
WhatsApp

Ziua Franţei a fost marcată, vineri, la Universitatea "Eftimie Murgu" din Reşiţa, unde zeci de francofili şi francofoni din municipiu şi-au dat întâlnire pentru a celebra această ţară şi cultura ei.

Alegeri prezidentiale 2024

"Este o manifestare reuşită, de un înalt nivel, pe care ne bucurăm să o găzduim. Acţiunea este organizată de universitatea noastră, împreună cu Liga Judeţeană a Pensionarilor Caraş-Severin şi Academia de Ştiinţe Tehnice din România, filiala Caraş-Severin", a declarat prorectorul Universităţii "Eftimie Murgu" din Reşiţa, Christian Chioncel.

Participanţii au primit câte un steguleţ tricolor francez şi au putut admira o expoziţie de fotografie cu tema "Paris". De asemenea, s-a vorbit despre semnificaţia acestei zile şi despre influenţa culturii franceze asupra celei româneşti.

"Ca profesor de Limba franceză, cu o vechime considerabilă în acest oraş, mi-am dorit să organizăm şi să sărbătorim Franţa, care este nu doar în sufletul meu, ci al multor români. Am considerat ca această zi să nu treacă nemarcată şi la Reşiţa. Mă bucur că în sală sunt iubitori ai culturii şi civilizaţiei franceze. Am început cu semnificaţia acestei zile şi am continuat cu acţiunile organizate în colaborare cu oraşul Caen din Franţa", a afirmat prof. Maria Radu, din partea Ligii Judeţene a Pensionarilor din Caraş-Severin.

Ziua Naţională a Franţei se sărbătoreşte, anual, la data de 14 iulie, iar judeţul Caraş-Severin este un model de convieţuire interetnică, după cum a afirmat preşedintele Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, filiala Caraş-Severin, prof. univ. dr. Ioan Vela.

"Banatul Montan este un model de convieţuire interetnică, fapt ce l-am susţinut, de fiecare dată, la diferite întruniri pe care le-am avut pe plan internaţional, inclusiv la Paris. Avem şi o expoziţie cu fotografii din Paris, prin care am încercat să subliniem inclusiv cum respectă francezii oamenii de cultură, intelectualii din Banat şi din România. În fotografii este prezentat chiar şi atelierul marelui nostru sculptor Constantin Brâncuşi. Este o dovadă că suntem respectaţi în Franţa, dar şi în întreaga Uniune Europeană", a precizat Ioan Vela. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel