Zeci de mii de români ar putea primi sesizări penale de la ANAF. Bogdan Chirieac: E una dintre aberații! Ne vor la pușcărie nevinovați!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Foto: dcnews
Foto: dcnews
De la 1 iulie, ANAF a început controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obținerii averilor. 71.000 de contribuabili români sunt în situaţia de a li se face sesizări penale.

Analistul politic Bogdan Chirieac a reacționat la faptul că peste 71.000 de contribuabili români sunt în situaţia de a li se face sesizări penale.

„Doamne Dumnezeule! Mă tot gândesc la o soluție extremă: nu vreți mai bine să dăm România unui alt Guvern? Poate va avea mai multă grijă de noi. Deci 71.000 de români, printre care, probabil, cel mult câteva zeci cu adevărat infractori, nu ș-au plătit taxele de câțiva lei, de câteva zeci de lei?

Trebuie să-i băgăm la pușcărie acum? Cu dosare penale? Procuratură? Procurorul supărat, judecătorul haștag. Nu are rost! E una dintre aberații!  Ne vor la pușcărie nevinovați!”, a declarat analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3, în emisiunea Cătălinei Porumbel.

Peste 71.000 de contribuabili sunt în prezent în situaţia ca ANAF să le facă sesizări penale pentru că au reţinut, dar nu au și virat la bugetul statului impozite şi contribuţii, faptă reincriminată, de la 1 martie, ca fiind penală.  În cazul acestora, termenul de graţie de 60 de zile a fost depăşit, iar ANAF, ca ultimă măsură de prevenţie, va trimite acestor contribuabili notificări cu situaţia sumelor datorate la stat, dar şi cu instrumentele de eşalonare/restructurare pe care le pot accesa, a declarat preşedintele Fiscului, Lucian Heiuş. 

 

ANAF a început controale pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice

 

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va demara din 1 iulie controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane, a anunţat, la jumătatea lunii iunie, preşedintele instituţiei, Lucian Ovidiu Heiuş, în cadrul unei conferinţe de presă. 

'Începând cu 1 iulie, ANAF va începe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane. Este o jignire pentru oamenii cinstiţi care muncesc greu, uneori de dimineaţa până seara, să vadă că în jurul lor alţii îşi cumpără case care se învârt după soare, îşi achiziţionează maşini exorbitant de scumpe, şi ei nu au lucrat o zi în viaţa lor şi nu au plătit un impozit.

Este, de asemenea, nedrept pentru agenţii economici, care majoritatea lor îşi desfăşoară business-urile corect, îşi plătesc taxele şi impozitele la timp, iar alţi patroni fac evaziune fiscală, folosesc muncă la negru, se îmbogăţesc nemeritat şi nu plătesc niciun impozit în viaţa lor.

Trebuie să fim realişti şi să înţelegem că aceste mecanisme sunt dăunătoare atât bugetului de stat, dar în acelaşi timp creează şi o mare frustrare în rândul societăţii româneşti, creând chiar modele antisociale. Avem peste tot exemple de şmecheri care sfidează cu opulenţa şi luxul pe cere îl afişează, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidând pe omul de rând şi care în viaţa lor nu au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au constaţi că ele sunt aproape inexistente', a declarat Heiuş la vremea respectivă.

Peste 500.000 de persoane în vizorul ANAF

 

El a spus că în aceste zone se vor concentra controalele pentru a verifica dacă averile acumulate sunt în concordanţă cu veniturile obţinute. Preşedintele ANAF a menţionat că a transmis Direcţiei Generale de Control Venituri Persoane Fizice să realizeze o analiză de risc şi s-a pornit de la 20 de milioane de CNP-uri. 'Făcându-se această analiză de risc am constatat cu stupoare şi cu revoltă, de-a dreptul, că 561.000 de persoane, de CNP-uri, au acumulat, şi am luat doar 4 ani, 2016, 2017, 2018 şi 2019, anul 2020 o să-l finalizăm la sfârşitul lunii septembrie, iar anul 2021 probabil la sfârşitul anului, atenţie, au acumulat 561.000 de persoane o diferenţă între veniturile estimate de noi şi veniturile declarate şi impozitate de 20 de miliarde de euro.

Practic, cum am făcut această analiză? Am luat din bazele noastre de date, ale ANAF-ului şi din bazele de date ale altor instituţii ale statului, primării în special şi conturi bancare, şi am văzut în fiecare an ce bunuri mobile şi imobile s-au achiziţionat de fiecare persoană în parte, cum au evoluat sumele de bani în conturile bancare, cu ce sume şi-au creditat propriile societăţi, cu ce sume şi-au majorat capitalurile societăţilor pe care le au, sau ce alte cheltuieli au putut să angajeze.

Sunt convins că nu am reuşit să găsim toate cheltuielile pe care le-au angajat, că nu avem bazele de date suficient de bine puse la punct, şi după aceea am luat şi am verificat pentru fiecare CNP în parte ce venituri au declarat', a afirmat şeful ANAF. Acesta a explicat că legea spune că dacă există o diferenţă de 10% dintre venitul estimat şi venitul declarat, dar nu mai puţin de 50.000 de lei, deja există o neconcordanţă la declarare şi există un risc în acest domeniu, precizează Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel