Zeci de migranți, executați cu sânge rece
Cel puțin 30 de migranți egipteni care doreau să ajungă în Europa au fost uciși de traficanți în zona localității libiene Bani Walid, a anunțat joi premierul egiptean, Sharif Ismail, citat de agenția EFE.
Conform șefului executivului de la Cairo, migranții uciși ar fi încercat să fugă de traficanți, după ce au intrat în conflict cu aceștia. Și surse locale de la Bani Walid au confirmat că acest conflict a izbucnit după ce migranții și traficanții nu s-au înțeles asupra prețului ce urma să fie plătit de acest grup de egipteni pentru a fi transportați mai departe către Europa, iar în momentul în care migranții s-au simțit în pericol și au încercat să fugă, traficanții au deschis focul asupra lor, ucigându-le mai întâi șoferul.
Incidentul s-a petrecut miercuri, ulterior guvernul de la Cairo avertizându-și cetățenii asupra pericolelor de a se infiltra ilegal în Libia, țară unde persistă haosul și conflictul armat.
Nu este pentru prima dată când cetățeni egipteni sunt asasinați în Libia de grupări armate sau de traficanți de persoane. Anul trecut în luna februarie gruparea jihadistă Statul Islamic a executat circa 20 de creștini egipteni care lucrau în Libia.
Sute de mii de migranți africani au debarcat în anul 2015 în Italia, după ce au traversat Marea Mediterană pornind din Libia, țară unde războiul civil a eliminat autoritatea statală și a lăsat frontierele nesupravegheate. Trupele care în anul 2011 l-au înlăturat de la putere pe președintele Muammar Gaddafi s-au scindat în numeroase grupări rivale care de atunci își dispută supremația.
În prezent trei forțe revendică puterea în Libia, respectiv parlamentul recunoscut pe plan internațional — dar care s-a refugiat în estul extrem al țării—, guvernul rebel islamist din capitala Tripoli și așa-numitul guvern de uniune națională impus de ONU, care însă nu este recunoscut de celelalte două forțe. Acestora li se adaugă numeroase grupări armate ce reprezintă mișcări islamiste — inclusiv gruparea jihadistă Statul Islamic—, lideri tribali sau contrabandiști de arme, petrol, ființe umane și droguri.
Conform unor surse comunitare, în prezent în Libia ar fi alte sute de mii de migranți africani ce doresc să ajungă în Europa, iar numărul celor care traversează Mediterana a crescut semnificativ odată cu venirea primăverii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News