Data actualizării:
Data publicării:

Zeci de enoriaşi, puşi pe "lista ruşinii" la biserică pentru că nu au plătit taxa de cult

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Biserica ortodoxă „Sfântul Arhanghel Mihail” Cluj
foto: Biserica ortodoxă „Sfântul Arhanghel Mihail” Cluj

Pentru unii noul an a început cu rezoluții, pentru alții, însă, cu "lista ruşinii". Este cazul unui preot din Cluj care a afișat pe ușa bisericii o listă cu enoriaşii restanţi la taxa de cult sau care nu au plătit-o niciodată.

Ajunşi la slujbele din perioada sărbătorilor de iarnă, mare le-a fost mirarea credincioşilor când şi-au văzut numele pe uşa a ceea ce se vrea a fi Casa Domnului. Lista a fost chiar marcată cu o parafă  a bisericii pentru mai multă credibilitate, scrie Ştiri de Cluj.

"Contribuțiile bănești cerute de biserici nu sunt obligatorii. Abuzurile preoților asupra enoriașilor, lista rușinii", a semnalat unul dintre enoriaşi.

Este obligatorie "taxa de cult"?

Discuțiile privind taxele bisericești au fost întotdeauna un subiect sensibil în societate. În cadrul Bisericii Ortodoxe Române, aceste taxe sunt stabilite fie de la parohie la parohie, fie la nivel de episcopie. De obicei, ele sunt impuse pentru a asigura o administrare eficientă a parohiei, dar pot deveni subiecte de dispută în cazuri rare, când preoții refuză să oficieze slujbe pentru cei care nu au posibilitatea de a le plăti sau nu pot suporta integral costurile.

În prezent, în Biserica Ortodoxă Română, taxele variază de la o biserică la alta. Acestea pot oscila între 100 de lei și câteva sute de lei pe an, în funcție de contextul specific.

Fiecare biserică stabilește, prin decizia consiliului parohial, o contribuție pentru a susține buna funcționare a comunității bisericești. Această contribuție nu este percepută ca o taxă sau impozit, ci este privită ca donație pentru biserică.

Preotul Liviu Cozma, parohul Bisericii Ortodoxe „Sfântul Arhanghel Mihail” a mai fost în anul 2018 în centrul unui scandal media. Acesta a adăugat comentarii personale la comunicatul Bisericii Ortodoxe Române privind participarea la referendumul pentru familie, pe care l-a citit la finalul slujbei de duminică din 30 septembrie 2018. Mai precis, ar fi încercat să-i convingă pe credincioși  să meargă la referendum invocând faptul că homosexualii sau lesbienele vor „vrea să-şi înfieze un copil tot dintre copiii noştri”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel