Data publicării:
Zece lucruri despre câini pe care nu le știai. Nu se simt niciodată vinovați și sunt superstițioși
În articol găsești zece lucruri pe care nu le știai despre câini.
În ultimii 10 ani, am învățat mai multe despre câini decât în secolul precedent, dar o mare parte din lucrurile care sunt cunoscute de mult timp oamenilor de știință, sunt încă un secret pentru proprietarii de câini obișnuiți. Iată 10 dintre cele mai interesante fapte despre gândirea prietenilor noștri cu patru picioare, dovedite de rezultatele observaţiilor şi cercetărilor ştiinţifice, scrie sobaka.ru.
1. Câinii nu se simt vinovați.
Toată lumea este familiarizată cu situația: după ce câinele a făcut ceva rău și a observat că proprietarul este nemulțumit de acest act, începe să arate cu toată înfățișarea că îi este rușine - își lasă urechile și coada, își întoarce capul, se uită în altă parte și pare stânjenit. Dacă o persoană se comportă în acest fel, o considerăm fără ambiguitate ca pe o manifestare a vinovăției și conștientizarea a greșelii acțiunilor sale. Este tentant să interpretezi comportamentul unui câine în același mod, dar în limbajul său înseamnă "Să nu ne certam!", "Uite ce mic și fără apărare sunt!".
2. Câinii au nevoie de experiențe.
Pentru ca viața unui câine să fie plină și armonioasă, are nevoie de o mulțime de impresii: olfactive, vizuale, gustative, tactile și mentale. Acest lucru este necesar pentru toți câinii, indiferent de vârstă, rasă și mărime.
3. Câinii își pot face prieteni.
Un factor important care afectează calitatea vieții unui câine este capacitatea de a-și contacta semenii. Între animale pot exista relații diferite - de la "stai departe de mine" și "bună, la revedere" la o prietenie cu adevărat puternică.
4. Câinii sunt superstițioși.
Câinii sunt pur și simplu obsedați de semne: sunt capabili să stabilească o legătură între evenimente și consecințele lor și să memoreze lanțuri întregi de simboluri care preced un fel de acțiune (de exemplu, o plimbare sau întoarcerea proprietarului). Relațiile cauzale sunt construite diferit pentru ei - de exemplu, s-a dovedit experimental că ei nu înțeleg cum funcționează gravitația sau alte forțe ascunse care sunt evidente pentru oameni.
5. Câinii nu sunt capabili de răzbunare.
Faptul că oamenii atribuie răzbunarea câinilor este cel mai greșit lucru. Desigur, credibilitatea unei ființe care, fără nicio ezitare, rupe cu dragoste de pe perete un tapet nou ales, poate fi subminată. O persoană se confruntă cu dezamăgire, resentimente și supărare atunci când un animal de companie iubit strică lucrurile și începe să vadă intenții rău intenționate în asta - se pare că câinele a planificat totul intenționat, pentru, de exemplu, să răzbune refuzul de a se juca. De fapt, nu este deloc așa. Câinele nu e capabil de răzbunare.
6. Câinii pot gestiona singuri anxietatea.
Câinii au o minunată capacitate de a se calma pe ei înșiși și pe alții în perioade de criză. Pentru a se relaxa și a-și aduna gândurile, au nevoie de ceva de ronțăit, de mestecat sau de sfâșiat. În timpul lucrului maxilarelor, sunt stimulate terminațiile nervului vag, care, atunci când este activat, eliberează o substanță chimică care este un sedativ natural.
7. Câinii trebuie să se simtă în siguranță.
Nevoia de securitate este una dintre nevoile de bază ale unui câine. Lipsa ei duce la probleme de comportament: animalul de companie devine agresiv, deoarece trebuie să se apere, anxios, retras, lipsă de inițiativă, abilitățile cognitive îi scad.
8. Câinii sunt empatici.
Câinii sunt capabili nu numai să construiască relații complexe, ci și să împărtășească sentimentele celorlalți, să arate empatie. Câinii sunt deosebit de sensibili la durerea sau frica semenilor lor - atunci când alții sunt tratați nepoliticos sau pedepsiți în prezența lor, pot fugi.
9. Dacă câinii mârâie, nu e rău.
Pe lângă limbajul mișcării, câinii folosesc diverse sunete în timpul comunicării: lătrat, scâncet, urlet, hohot, pufăit, pufnit și mârâit. Dacă putem interpreta alte sunete mai mult sau mai puțin corect, atunci apar dificultăți cu acestea din urmă. Mârâitul sperie oamenii, mulți reacționează agresiv la această metodă de comunicare, ceartă și pedepsesc animalul de companie, gândindu-se că așa arată ei cine este responsabil aici, dar mârâitul nu înseamnă că acel câine este rău.
10. Noi și câinii suntem asemănători, dar foarte diferiți.
Suntem asemănători fiziologic din multe puncte de vedere (câinii simt și gustul mâncării, durerea, căldura și frigul), percepem în mod similar lumea din jurul nostru, dar în același timp ne deosebim foarte mult pe problema valorilor. Trebuie să vă amintiți acest lucru și să fiți înțelegător față de comportamentul tipic speciei lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News