Zăpada și gheața, periculoase. Dr. Ciuhodaru: Nu trebuie neglijate niciodată! Traumatismele prin alunecare pot fi fatale
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay / Julita
Foto: Pixabay / Julita
Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat la ce să fim atenți atunci când mergem pe zăpadă sau gheață.

Zăpada este bucuria copiilor, dar, pentru alții, există preocupări mai practice care vin odată cu iarna, cum ar fi cum vor reuși să se deplaseze atunci când zăpada și gheața sunt peste tot, făcând destul de dificil mersul. 

Acest lucru poate fi deosebit de supărător pentru persoanele în vârstă și pentru persoanele care suferă deja de afecțiuni care le fac dificilă deplasarea în condiții normale. Iată câteva sfaturi utile de care trebuie să țineți cont atunci când mergeți pe zăpadă sau gheață în iarna care vine.

La ce să fim atenți

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat  la ce să fim atenți în această perioadă, când majoritatea țării este acoperită de zăpadă, iar în unele zone avem și ghețuș.

"Prudență este cuvântul cheie. Traumatismele prin alunecare pe gheață pot fi fatale. Sunt foarte mulți, mai ales dacă vorbim despre vârstnici pentru că ei au și un anumit grad de osteoporoză, femei de o anumită vârstă, fracturile se produc cu mare ușurință. Pot ajunge la zile lungi de spitalizare, chiar și intervenții chirurgicale. 

Imobilizarea prelungită în pat poate să ducă la toate complicațiile legate de statul în pat: decubit, escare. Important e să nu facem acest lucru", a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar de medicină de urgență.

Fracturile ne pot pune viața în pericol

"Atenție și la cei mici. Fracturile sunt frecvente și în momentul în care avem un traumatism cranio-cerebral aparent minor, cade pe gheață, se lovește la cap, se lovește la coloana cervicală, nu trebuie neglijate. Poate să apară o hemoragie sau un hematom, care pot fi letale. 

Traumatismele cranio-cerebrale trebuie evaluate într-o unitate de primiri-urgențe. În spate, se pot ascunde foarte multe leziuni severe, mai ales când vorbim de vârstnici pentru că ei au un grad de ateroscleroză, medicație anticoagulantă. Există toate premisele ca să poată apărea o astfel de hemoragie intracerebrală. 

În această perioadă, cele mai frecvente sunt fracturile de pumn, fracturile de gleznă, fracturi de bazin, fracturi costale. Nu trebuie neglijate niciodată. Pot exista fracturi de coloană care să ducă la paraplegie, adică să nu mai miști, tetraplegie sau leziuni cerebrale importante", a mai spus medicul Tudor Ciuhodaru.

Sfaturi pentru a merge pe gheață sau zăpadă

Un sfat foarte bun este să purtați fie pantofi, fie cizme care să asigure o bună tracțiune pe zăpadă și gheață. Dacă nu purtați pantofii potriviți, șansele de alunecare și cădere sunt mult mai mari, ducând uneori la răni grave. Doamnele ar trebui, de asemenea, să își lase tocurile înalte acasă în zilele în care drumurile și potecile sunt înghețate - tocurile pot fi greu de purtat în cele mai bune momente și sunt și mai dificile atunci când există puțin pământ solid pe care să stai.

Asigurați-vă că purtați pantofi confortabili care nu numai că vă vor asigura o bună tracțiune, dar vă vor ține și de cald. Dacă aveți de gând să conduceți pe vreme rea, asigurați-vă că aveți o atenție deosebită atunci când ieșiți sau intrați în vehicule. 

Citește continuarea articolului pe DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel