Zahărul din UE, preț record. Este de trei ori mai scump decât anul trecut. Cofetarii, decizie dificilă
Zahărul din UE a ajuns la un preț record, de aproape trei ori mai ridicat decât nivelul înregistrat în urmă cu un an.
Preţul record al zahărului în UE, de aproape trei ori mai ridicat decât nivelul înregistrat în urmă cu un an, din cauza condiţiilor meteo extreme şi a creşterii costurilor cu energia, forţează cofetarii să ia în considerare reducerea producţiei, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Preţul record al acestui produs folosit pe scară largă este o nouă provocare pentru Bruxelles, care încearcă să ţină sub control inflaţia şi scăderea costului vieţii. Experţii din industrie şi dealerii spun că preţurile spot pentru zahăr alb rafinat pe continent se tranzacţionează la aproximativ 1.050 euro pe tonă - cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată. Pe plan global, preţurile sunt la aproximativ jumătate faţă de acest nivel.
"Suntem într-o criză a pieţei zahărului", a afirmat pentru Reuters Muriel Korter, director general al Asociaţiei Cofetarilor din Uniunea Europeană (CAOBISCO)
"Ne temem că firmele noastre, şi în special IMM-urile, s-ar putea confrunta în curând cu o alegere dificilă: dacă vor opri sau nu temporar producţia ori dacă vor reduce iarna aceasta producţia", a adăugat Korter.
Producţia de zahăr este printre industriile cu cel mai mare consum de energie şi este în special dependentă de gaze, în UE, în condiţiile în care preţurile gazelor au crescut semnificativ, după invadarea Ucrainei de către Rusia.
"Preţurile la zahăr în UE sunt la cel mai ridicat nivel"
Cei mai mari producători de zahăr din Franţa, Tereos şi Cristal Union, merg mai departe cu planurile privind producţia din 2022, înaintea posibilei impuneri de restricţii de către Guvern în această iarnă, dacă deficitul de gaze se înrăutăţeşte. Grupul german Suedzucker a raportat o creştere de aproape 80% a câştigurilor trimestriale, după ce a transferat asupra clienţilor costurile mai ridicate cu zahărul, deşi performanţa va depinde de aprovizionarea cu energie.
"Preţurile la zahăr în UE sunt la cel mai ridicat nivel, fabricile folosesc gaze naturale şi vedeţi la ce preţuri s-a ajuns", a apreciat Julian Price, consultant la julianprice.com.
Asociaţia Cofetarilor Germani, BDSI, a declarat pentru Reuters că Germania, cel mai mare producător de dulciuri şi gustări din UE, este în pericol să-şi piardă competitivitatea chiar faţă de alte state europene, nu numai faţă de cele din afara blocului comunitar.
În sezonul octombrie 2022 - septembrie 2023, Comisia Europeană se aşteaptă ca producţia de zahăr să scadă cu 6,9%, la 15,5 milioane de tone, în timp ce consumul de zahăr ar urma să se situeze la aproximativ 16,6 milioane de tone. UE, al treilea producător mondial de zahăr, a înregistrat în ultimii ani o diminuare a producţiei, în condiţiile în care preţurile scăzute au descurajat însămânţările, iar seceta şi un virus au afectat culturile.
Citește și:
Drojdia, pusă în pericol de Legea UE privind biocombustibilii: Pentru a face pâine va trebui să importăm drojdia din China
Organismul de comerț al producătorilor de drojdie din UE, Cofalec, le cere parlamentarilor să se asigure că se aplică un plafon pentru biocombustibili pentru utilizarea melasei, un produs secundar siropos obținut din extracția zaharurilor din sfecla de zahăr.
Ei doresc, de asemenea, ca statele membre să respingă un amendament al Parlamentului European care ar vedea melasa desemnată ca materie primă neutră din punct de vedere al emisiilor.
Producătorii de drojdie luptă, de asemenea, împotriva clasificării melasei ca ”rezidu”, care ar putea să o considere eligibilă pentru intrarea în anexa IX a Directivei privind energia regenerabilă, care stabilește materii prime avansate pentru biocombustibili care nu sunt supuse unui plafon de utilizare, relatează Euractiv. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News