Zaharescu, ARPIM: Motivul pentru care Franța are investiții de miliarde de euro făcute de industria farmaceutică în capacități de producție
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM, a spus care este motivul pentru care în Franța se ajunge ca în câteva luni să existe investiții de câteva miliarde de euro făcute de industria farmaceutică în capacități de producție.

DC Media Group, trust media din care fac parte DC News, DC Business, DC Medical, Știridiaspora, Defense Romania, Spectacola, Astrosens, Părinți și pitici, DCSport, DC NewsTV și RadioDCNews, a organizat în data de 14 Mai 2024 conferința cu titlul ”Industria farmaceutică, partener strategic al statului în sănătate”.

În cadrul conferinței, ministrul Sănătății, a vorbit despre parteneriatele care pot fi făcute între stat și producătorii din industria farmaceutică.

VEZI ȘI: Dezvoltarea industriei farmaceutice din România. Rafila, mesaj pentru producătorii de medicamente / video

Ulterior, Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM, a venit cu exemplul Franței.

"Fără îndoială, industria farmaceutică își dorește să fie un partener strategic al statului în Sănătate și din discuțiile care au avut loc astăzi la acest eveniment s-a văzut clar, domnul ministru a menționat și dânsul o serie întreagă de aspecte prin care industria a dovedit disponibilitatea pentru acest parteneriat strategic.

Ulterior, Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM: Haideți să vedem și cealaltă fațetă

Dar haideți să vedem și cealaltă fațetă pe care ne-a ridicat-o ca provocare domnul președinte Prisada. Cum ar fi să fie instituțiile statului să considere industria farmaceutică ca un partener strategic? Și pentru acest lucru mă uit la o informație care a fost publicată ieri în care se spune următorul lucru: "Compania farmaceutică franceză Sanofi a anunțat luni că va investi peste un miliard de euro pentru producția de noi medicamente și vaccinuri la trei fabrici pe care le deține în Franța. Anunțul a fost făcut la un summit important organizat în Franța, "Choose France", menit să stimuleze investițiile în Hexagon. Decizia vine după ce alte două companii farmaceutice importante, Pfizer (Statele Unite) și AstraZeneca (Marea Britanie) au anunțat investiții importante în producția și dezvoltarea de medicamente în Franța, în valoare totală de peste 800 de milioane de euro. O altă investiție majoră în domeniul farmaceutic a fost anunțată în urmă cu șase luni de grupul farmaceutic danez Novo Nordisk, tot într-o unitate de producție din Franța, pentru a extinde capacitatea de producție, inclusiv pentru medicamente împotriva obezității. Valoarea investiției - peste 500 de milioane de euro. Obiectivul autorităților franceze este de a asigura o producție cât mai mare de medicamente esențiale în Franța pe termen lung, pentru a evita penurii în aprovizionare". 

"Documentul elaborat la Palatul Victoria al francezilor"

Ori, dacă privim cealaltă fațetă... Deci care este motivul pentru care se ajunge ca în câteva luni să existe investiții de câteva miliarde de euro făcute de industria farmaceutică în capacități de producție în Franța? Am în față un document elaborat la Palatul Victoria al francezilor, în 10 iulie 2018, de către Consiliul Strategic al Industriilor de Sănătate, sub egida primului-ministru al Franței, intitulat "Ambiția noastră pentru industriile de sănătate". Deci este clar că autoritățile își doresc să facă un parteneriat și ele la rândul lor, strategic, cu industria de sănătate.

Acest acord a fost pregătit la nivelul anului 2018, între timp am trecut printr-o pandemie, între timp a existat încă un acord între producătorii de medicamente și autoritățile franceze la nivel de minister al Sănătății și minister al Economiei și Finanțelor, în Franța cele două ministere fiind comasate la nivelul 2021 pentru un plan strategic concret pentru dezvoltarea producției de medicamente în intervalul 2021- 2024. Iar astăzi, în 2024, vedem rezultatul unui asemenea parteneriat. Ori, noi ca și reprezentanți ai industriei farmaceutice internaționale ne dorim să avem un asemenea dialog cu autoritățile române. Din păcate, până acum, industria farmaceutică a fost orfană de minister", a spus Dan Zaharescu.

Vezi mai mult în video de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel