Data publicării:

Yuanul este în cădere liberă față de dolar. Băncile Naționale ale Chinei și SUA se mișcă în direcții opuse

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Economie
WhatsApp
Sursă foto: Unsplash (@hdbernd)
Sursă foto: Unsplash (@hdbernd)

Yuanul, moneda folosită în China, pierde teren în fața dolarului american. 

Yuanul din China a atins un nou minim record în raport cu dolarul american. Yuanul tranzacționat la nivel internațional a ajuns la cel mai scăzut nivel de când datele au devenit disponibile pentru prima dată în 2011. Moneda internă a Chinei a atins, de asemenea, cel mai slab punct de la criza financiară globală din 2008. Aceasta vine în timp ce dolarul continuă să crească în valoare față de alte valute majore, după ce banca centrală a SUA a majorat din nou ratele dobânzilor la începutul acestei luni.

Între timp, miercuri, principalii indici bursieri din Asia au scăzut brusc.

Indicele de referință Nikkei al Japoniei a încheiat cu 1,5% mai jos, în timp ce Kospi din Coreea de Sud a încheiat ziua în scădere cu 2,4%. Hang Seng din Hong Kong a fost cu 2,8% mai scăzut. Banca centrală a Chinei a încercat să încetinească scăderea yuanului făcând mai scumpă paritatea monedei. Banca Populară Chineză (PBOC) a redus, de asemenea, pragul de valută a băncilor lor.

Dolarul, un refugiu al timpurilor de criză

Mulți investitori văd dolarul ca un loc sigur pentru a-și pune banii în vremuri de necaz. Acest lucru a ajutat la creșterea valorii sale față de alte valute, inclusiv lira sterlină, care a atins luni minim istoric față de dolar. Tot miercuri, dolarul a atins un nou maxim din ultimii 20 de ani în comparație cu un grup atent urmărit de valute globale. Deprecierea yuanului este încă un exemplu de slăbire a monedei ca urmare a dolarului puternic.

Este, de asemenea, despre căile foarte diferite pe care le parcurg China și Statele Unite ca răspuns la problemele economice din interior. PBOC a redus ratele dobânzilor pentru a relansa creșterea într-o economie devastată de blocajele create de Covid, în timp ce Rezerva Federală a SUA se mișcă agresiv în direcția opusă, în timp ce încearcă să controleze inflația. O astfel de divergență nu este în întregime problematică, a declarat pentru BBC Joseph Capurso, șeful departamentului de economie internațională și durabilă al Commonwealth Bank of Australia.

Scăderea valorii monedei poate fi de fapt utilă pentru exportatorii din China, a spus el, deoarece le-ar ieftini bunurile și ar putea crește cererea.

Forbes: Nu trebuie să faci oamenii mai săraci ca să domolești inflația

Concentrându-se pe creșterea ratelor dobânzilor pentru a reduce inflația, băncile centrale și guvernele au trecut cu vederea importanța menținerii unor monede stabile, a declarat Steve Forbes, președintele Forbes Media. Monedele slăbesc în raport cu dolarul american, pe măsură ce ratele dobânzilor din Statele Unite continuă să crească. Atât yuanul chinez, cât și yenul japonez au scăzut, de asemenea, puternic, deoarece cele două economii mențin politici monetare mai acomodative decât SUA. Pentru prima dată în acest an, lira sterlină a fost întrecută de dolarul american. 

„Niciun bancher central astăzi, aproape niciunul, nu vorbește despre valute stabile. Este vorba despre deprimarea economiei pentru a lupta împotriva inflației”, a declarat Steve Forbes la Conferința Forbes Global CEO din Singapore. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel