Data publicării:

Yekaterina Duntsova, viitoare candidată la alegerile prezidențiale din Rusia, a vorbit public: Experiența fricii este prezentă, dar și conștientă

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Reuters: Yekaterina Duntsova dorește încheierea conflictului dintre Ucraina și Rusia.

Yekaterina Duntsova, care dorește să candideze la președinția Rusiei, a declarat că Kremlinul ar trebui să încheie conflictul din Ucraina, să elibereze prizonierii politici și să inițieze reforme majore pentru a opri alunecarea către o nouă eră de divizare cu "granițe înarmate" între Rusia și Occident, notează Reuters.

La aproape 32 de ani de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, moment care a alimentat speranțe că Rusia ar evolua către o democrație deschisă, Duntsova, în vârstă de 40 de ani, a spus că simte teamă în timp ce vorbea cu Reuters la Moscova.

"Experiența fricii este prezentă, dar și conștientă", a spus Duntsova, care în acest lună și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din martie 2024.

"Orice persoană sănătoasă mental care face acest pas ar resimți teama - însă frica nu trebuie să domine."

A menționat că trebuie să-și aleagă cuvintele cu grijă, având în vedere legile care pot fi folosite pentru a-i acuza pe cei care critică ceea ce Kremlinul numește "operațiune militară specială" și că a fost avertizată să nu vorbească prea mult cu corespondenții străini.

Fostă jurnalistă la televiziunea regională, divorțată și cu trei copii, a refuzat să folosească termenul "război" pentru a descrie cel mai mortal conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial, conform legilor rusești.

"Fie că ne place sau nu, orice conflict armat se încheie, și sper să se termine cât mai curând posibil", a adăugat Duntsova.

"Oamenii sunt extrem de obosiți de tot ce se întâmplă. Însă această oboseală nu este exprimată."

A refuzat să ofere o descriere a ceea ce ar putea însemna o posibilă pace.

Se anticipează că președintele Vladimir Putin va candida în alegerile din martie și este considerat că va câștiga în cazul în care se va înscrie în cursă.

Duntsova trebuie să adune 300.000 de semnături pentru a fi eligibilă pentru candidatură. Media de stat rusă o ignoră.

Rusia lui Putin


Politicienii din opoziție prezintă alegerile ca pe un fel de mască a democrației care acoperă ceea ce ei consideră a fi dictatura coruptă din Rusia lui Putin. Astfel de alegeri, afirmă ei, atrag adesea candidați slabi pentru a oferi aparența competiției.

Susținătorii lui Putin resping această analiză, evidențiind sondajele independente care arată că el beneficiază de o rată de aprobare de peste 80%. Aceștia afirmă că Putin a restabilit ordinea și parte din influența pierdută de Rusia în haosul prăbușirii Uniunii Sovietice.

Întrebată ce părere are despre Putin, Duntsova a râs nervos.

"Nu mă gândesc la Putin", a spus ea. "Atunci când în Europa și Statele Unite se spune că Rusia și rușii sunt Putin - asta nu e corect. Eu nu susțin ideea vinovăției colective," a afirmat ea despre război.

"Decizia nu a fost luată de toți oamenii care trăiesc în această țară."

Duntsova a declarat că nu este o marionetă folosită pentru a legitima alegerile și speră că va exista un al doilea tur de scrutin. A negat orice legătură cu Kremlinul.

"Nici Kremlinul, nici oligarhii și nici marile afaceri - ei nu mă susțin," a subliniat ea.

Când a fost întrebată despre critica naționalistă conform căreia mulți susținători ai democrației liberale din Rusia ar fi agenți ai serviciilor secrete occidentale, cu intenția de a distruge Rusia, ea a declarat: "Eu nu sunt agent CIA."

A glumit spunând că este o veste bună faptul că nu a fost încă clasificată ca "agent străin" de către Ministerul Justiției.

"Îmi iubesc țara," a spus Duntsova, născută în orașul siberian Krasnoyarsk și care locuiește în orașul provincial Rzhev din regiunea Tver.

Un nou război rece?



Procurorii au chemat-o săptămâna trecută pentru a discuta despre opiniile sale politice, inclusiv despre "război și pace".

Duntsova a râs când a fost întrebată despre un articol online rusesc care o prezenta ca "Yekaterina III" și a spus că eroii ei sunt liderul indian Indira Gandhi și Nelson Mandela din Africa de Sud.

Ea consideră că Rusia ar trebui să elibereze prizonierii politici, inclusiv pe Alexandra Skochilenko, Andrei Pivovarov, Ilya Yashin, Vladimir Kara-Murza și chiar pe Alexei Navalny.

Propunerile lui Duntsova de renunțare la "verticalitatea puterii", de patriotism fără substanță și de a acorda puteri parlamentului ar însemna o reformă seismică în Rusia.

Ea consideră că extremiștii din Occident și din Rusia ar fi fericiți să vadă Rusia închizându-se față de lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel