Ucraina a îndemnat Hong Kong-ul să nu ajute Rusia să se sustragă sancțiunilor occidentale
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Ministrul ucrainean de externe, Dmîtro Kuleba, a îndemnat Hong Kong-ul să împiedice Rusia să folosească centrul financiar asiatic pentru a ocoli sancțiunile occidentale în timpul unei vizite efectuate joi.

Statele Unite și Uniunea Europeană au sancționat zeci de companii din Hong Kong și China continentală pentru eludarea măsurilor extinse impuse Rusiei ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina, inclusiv furnizarea de bunuri critice cu dublă utilizare, cum ar fi semiconductorii.

Kuleba  "solicitat administrației din Hong Kong să ia măsuri pentru a împiedica Rusia și companiile rusești să utilizeze resursele din Hong Kong. Rusia pentru a eluda măsurile restrictive impuse pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei se va folosi de Hong Kong", potrivit unei declarații a Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, emisă după întâlnirea ministrului cu liderul din Hong Kong, John Lee.

"Aceste măsuri restrictive sunt necesare pentru a slăbi capacitatea Rusiei de a purta un război și de a ucide oameni în Ucraina", se adaugă în comunicat. "Ministrul a subliniat că tertipurile Rusiei nu ar trebui să strice reputația Hong Kong-ului ca economie liberală extrem de dezvoltată, bazată pe respectul neclintit pentru statul de drept", a completat comunicatul.

Produsele cu dublă utilizare sunt bunuri, software sau tehnologii care pot fi utilizate atât pentru aplicații civile, cât și militare. SUA au declarat că unele dintre produsele cu dublă utilizare vizate de sancțiunile sale sunt esențiale pentru baza industrială de apărare a Rusiei.

Oficialii din Hong Kong au declarat anterior că orașul nu are obligația de a pune în aplicare sancțiunile unilaterale impuse de alte țări

Într-o declarație, un purtător de cuvânt al guvernului din Hong Kong a declarat vineri pentru CNN că acesta "implementează și aplică cu strictețe" sancțiunile Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (CSONU).

În timp ce Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluții de condamnare a invaziei Rusiei și a cerut retragerea trupelor sale din Ucraina, rezoluții similare în cadrul Consiliului de Securitate al ONU au fost respinse prin veto de Rusia, membru permanent al grupului.

Oficialii din Hong Kong au declarat anterior că orașul nu are obligația de a pune în aplicare sancțiunile unilaterale impuse de alte țări - inclusiv atunci când un mega yacht legat de un oligarh rus sancționat de SUA, UE și Regatul Unit a ancorat în oraș în octombrie 2022.

Cu toate acestea, companiile internaționale cu sediul în Hong Kong, inclusiv băncile chineze, au aderat în general la sancțiunile SUA pentru a evita orice risc de a fi excluse din sistemul financiar global dominat de dolar.

China este "dispusă să continue să joace un rol constructiv în încetarea focului și reluarea negocierilor de pace"

Vizita lui Kuleba la Hong Kong a fost ultima etapă a călătoriei sale în China, prima dată când partenerul apropiat al Rusiei a găzduit un înalt oficial ucrainean de la începutul invaziei Moscovei în urmă cu aproape doi ani și jumătate.

Beijingul, care a forjat legături mai strânse cu Rusia de la invazie și a devenit o linie vitală economică și diplomatică pentru Moscova, a criticat în mod repetat "sancțiunile unilaterale" și ceea ce numește "jurisdicția cu brațe lungi" a țărilor occidentale, afirmând că acestea nu au nicio bază în dreptul internațional.

În cadrul unei întâlniri care a avut loc miercuri în orașul sudic Guangzhou, ministrul chinez de externe Wang Yi i-a spus omologului său ucrainean că, "deși condițiile și momentul nu sunt încă pregătite", China este "dispusă să continue să joace un rol constructiv în încetarea focului și reluarea negocierilor de pace".

Kuleba i-a spus lui Wang că Ucraina este pregătită pentru discuții de pace "atunci când Rusia este pregătită să negocieze cu “bună credință", potrivit Ministerului ucrainean de Externe, dar a subliniat că administrația de la Kiev nu vede o astfel de disponibilitate din partea Moscovei.

Vizita diplomatului ucrainean are loc în timp ce Beijingul se confruntă cu o presiune tot mai mare din partea Occidentului în legătură cu relațiile sale tot mai strânse cu Rusia și cu acuzațiile că sprijină efortul de război al Moscovei prin furnizarea de bunuri cu dublă utilizare. Beijingul neagă aceste afirmații și spune că Occidentul alimentează conflictul prin furnizarea de arme pentru apărarea Ucrainei, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel