Xi Jinping solicită armatei chineze să se concentreze în pregătirea pentru război
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 10 noi 2022, 23:05
WhatsApp
Xi Jinping solicită armatei chineze să se concentreze pe pregătirea pentru război
Xi Jinping solicită armatei chineze să se concentreze pe pregătirea pentru război
Xi Jinping a transmis Armatei chineze să „își concentreze toată energia pentru luptă” în pregătirea pentru război, a relatat un organ de presă al Partidului Comunist Chinez.

Fotografii cu Xi Jinping, care a obținut recent un al treilea mandat de lider al partidului, în uniformă militară în timpul unei vizite la un centru de comandă au apărut în mod proeminent pe prima pagină a Cotidianului Poporului de miercuri.

Xi a spus că armata trebuie să „consolideze în mod cuprinzător pregătirea militară în vederea pregătirii pentru război”, după ce a avertizat la un congres recent al partidului cu privire la „furtuni periculoase” la orizont, scrie The Guardian, 

„Concentrați-vă toată energia voastră pe luptă, munciți din greu la luptă și îmbunătățiți-vă capacitatea voastră de a învinge”, a spus el. Armata trebuie, de asemenea, să „apere cu hotărâre suveranitatea națională și securitatea națională”, deoarece China se află într-o situație de securitate „instabilă și incertă”.

Chiar dacă Xi a ordonat armatei să se concentreze asupra pregătirii de război și în 2013, la scurt timp după ce a preluat puterea, și din nou în 2017, analiștii politici spun că de data aceasta și-a intensificat în mod semnificativ retorica. Într-o vizită similară la centrul de comandă în 2016, el le-a spus ofițerilor să fie „loiali” și „plini de resurse” în luptă și „curajoși și capabili să câștige războaiele”.

 

 

 

Citește și - Biden şi Xi se întâlnesc luni pentru a discuta despre cum să-şi gestioneze rivalitatea 'în mod responsabil'

Preşedintele american Joe Biden se va întâlni cu omologul său Xi Jinping pe 14 noiembrie, în Bali (Indonezia), pe marginea summitului G20, a anunţat joi Casa Albă, într-un moment de vii tensiuni între cele două superputeri, relatează AFP.

Cei doi lideri, care vor avea prima întâlnire în persoană de la alegerea lui Joe Biden, vor discuta despre cum 'să gestioneze în mod responsabil' rivalitatea între China şi SUA, încercând în acelaşi timp 'să lucreze împreună acolo unde interesele noastre concordă', a anunţat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, reluând formulele utilizate de obicei de americani.

Joe Biden şi Xi Jinping, care au discutat deja de mai multe ori telefonic şi prin videoconferinţă, vor evoca, de asemenea, o serie de subiecte 'internaţionale şi regionale', a indicat ea, însă fără a menţiona explicit problema Taiwanului, o sursă majoră de tensiuni.

'Ceea ce vreau să fac împreună cu el, atunci când vom discuta, este să stabilim tipul de linii roşii' pe care trebuie să le respectăm, a declarat miercuri liderul democrat în cadrul unei conferinţe de presă de la Washington.

'Doctrina privind Taiwanul nu s-a schimbat deloc', a repetat Biden, evitând să reafirme cuvintele care au iritat Beijingul, potrivit cărora armata americană va apăra Taiwanul dacă este atacat.

Xi Jinping a obţinut luna trecută un al treilea mandat cu prilejul congresului Partidului Comunist Chinez, întârindu-şi statutul de cel mai puternic preşedinte chinez de la Mao Tze-Dun.

Asta provoacă temeri în Taiwan, dar şi la Washington, ca nu cumva China să-şi intensifice eforturile pentru a obţine reunificarea cu insula. Joe Biden insistă frecvent asupra relaţiei sale vechi cu preşedintele chinez, începută atunci când era încă vicepreşedinte al lui Barack Obama.

Ultima lor discuţie datează de la sfârşitul lui iulie şi echipele de la Casa Albă lucrează de săptămâni la organizarea unei întâlniri faţă în faţă în Bali.

De atunci, tensiunile dintre Washington şi Beijing nu au scăzut deloc, ci dimpotrivă.

Acestea au legătură cu Taiwanul, dar şi cu poziţionarea fiecărei puteri faţă de Rusia şi invazia sa asupra Ucrainei, precum şi cu rivalitatea lor tehnologică şi comercială, într-un moment în care americanii încearcă să-şi relanseze propria industrie de înalte tehnologii pentru a-şi reduce dependenţa faţă de China.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?