Xi Jinping, întâlnire cu Biden. Ce i-a transmis liderul de la Beijing președintelui de la Casa Albă privitor la relația SUA - China / foto
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 14 noi 2022, 14:38
WhatsApp
Joe Biden s-a întâlnit cu Xi Jinping, președintele Republicii Populare Chineze.

Biden și Xi și-au strâns mâna în fața unui șir de steaguri chineze și americane în timp ce s-au întâlnit la hotelul de lux Mulia din golful Nusa Dua din Bali.

„Lumea a ajuns la o răscruce”, a spus Xi, jurând o discuție „candidă” asupra problemelor care au rupt relațiile dintre cele două puteri principale ale lumii.

„Lumea se așteaptă ca China și Statele Unite să gestioneze corect relația”, a spus el.

La rândul său, Biden l-a salutat pe Xi cu un zâmbet care a dezmințit concurența tot mai mare dintre națiunea care a definit secolul trecut și un rival care încearcă să-l definească pe următorul.

În ajunul întâlnirii sale cu Xi, Biden le-a spus liderilor asiatici din Cambodgia că liniile de comunicare cu China vor rămâne deschise pentru a preveni conflictele, dar că discuțiile sunt de așteptat să fie dure.

Biden le-a spus reporterilor că „a avut întotdeauna discuții directe” cu Xi, iar asta i-a împiedicat pe oricare dintre ei să „calculeze greșit” intențiile lor.

„Îl cunosc bine, el mă cunoaște”, a spus Biden. „Trebuie doar să ne dăm seama unde sunt liniile roșii și care sunt cele mai importante lucruri pentru fiecare dintre noi, în următorii doi ani.”

Biden a sosit în Bali duminică seara, în vreme ce Partidul Democrat și-a păstrat controlul asupra Senatului după ce a avut rezultate mai bune decât se aștepta la alegerile de la jumătatea mandatului.

Xi, care și-a asigurat un al treilea mandat fără precedent la Congresul Partidului Comunist de luna trecută, este cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong, conform Al Jazeera.

Care a fost mesajul liderului de la Beijing

Într-un mesaj postat alături de o imagine cu cei doi lideri, pe pagina de Facebook a purtătorului de cuvânt al Ministerului de Afaceri Externe din China, Wang Wenbin a transmis și mesajul lui Xi Jinping privitor la relațiile dintre cele două superputeri.

„În prezent, relația China-SUA nu folosește intereselor fundamentale ale celor două țări și popoare. Nici comunitatea internațională nu se așteaptă la acest lucru de la noi. Ca lideri ai două țări majore, trebuie să jucăm rolul de lider, să stabilim calea potrivită pentru relația China-SUA și să o punem pe o traiectorie ascendentă.”, a spus Xi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?