Xi Jinping îi aduce un omagiu lui Mao, în ajunul aniversării regimului
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp

Preşedintele chinez Xi Jinping a adus un omagiu luni predecesorului său Mao Tze-dun, pentru moştenirea controversată, în ajunul sărbătoririi a 70 de ani de către regimul comunist, relatează France Presse.

Însoţit de demnitari ai regimului, actualul preşedinte, descris uneori ca cel mai puternic lider chinez de la Mao (1949-1976), s-a dus la mausoleul din uriaşa Piaţă Tiananmen, în inima Beijingului, unde este conservată mumia fondatorului Chinei comuniste.

Xi Jinping s-a înclinat de trei ori, a informat agenţia China Nouă (Xinhua). Nicio imagine a ceremoniei nu a fost însă difuzată.

Omagiul liderilor chinezi adus "marelui cârmaci", responsabil pentru moartea a milioane de compatrioţi prin campaniile sale politice controversate, sunt destul de rare, notează AFP.

Xi Jinping s-a înclinat în faţa mumiei lui Mao ultima dată în 2013, cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la naşterea sa.

Preşedintele Xi va prezida marţi celebrarea celei de-a 70-a aniversări în Piaţa Tiananmen, unde Mao a proclamat Republica Populară la 1 octombrie 1949, la sfârşitul războiului civil. O gigantică paradă civilă şi militară este planificată.

După moartea lui Mao, Partidul Comunist Chinez (CCP) la putere a angajat ţara într-o politică de reforme economice contrastând cu colectivismul impus anterior.

PCC şi-a dat verdictul asupra bilanţului maoist rezumându-l cu formula "două treimi pozitiv, o treime negativ".

Public, mărturiile critice despre această perioadă rămân rare în China.

După vizita sa la mausoleu, Xi Jinping a depus luni o coroană de flori la "Monumentul Eroilor Poporului", o coloană care se ridică în centrul Pieţei Tiananmen - chiar acolo unde ultimii protestatari ai "Primăverii de la Beijing" s-au refugiat în timpul sângeroasei represiuni militare din 1989.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel