Xi, către Olaf Scholz: Să lucrăm împreună în aceste „vremuri de schimbare și tulburare”. Cancelarului german i s-a făcut test Covid-19 înainte să coboare din avion
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Președintele chinez Xi Jinping a afirmat nevoia unei mai mari cooperări între China și Germania pe fondul „vremurilor de schimbare și tulburare”, în prima sa întâlnire cu cancelarul Olaf Scholz. Discuțiile abordează războiul Rusiei împotriva Ucrainei, schimbările climatice și dezvoltarea legăturilor economice.

Vizita lui Scholz de vineri este prima a unui lider al unei națiuni G7 în China în ultimii trei ani și va testa apele relațiilor dintre Beijing și Occident, după ani de tensiuni crescânde, spun analiștii.

În timpul primei lor întâlniri față în față de la preluarea mandatului de Scholz, desfășurată în Sala Mare a Poporului, Xi a spus că, deoarece națiunile mari cu influență, China și Germania ar trebui să lucreze împreună cu atât mai mult în „vremuri de schimbare și tulburare” de dragul păcii mondiale, potrivit postului de stat CCTV.

„Atâta timp cât sunt respectate principiile respectului reciproc, căutării unui teren comun privind diferențele, schimburile și învățarea reciprocă și cooperarea câștig-câștig, direcția generală a relațiilor bilaterale nu va fi deviată, iar ritmul progresului va fi stabil“, a spus Xi.

„În prezent, situația internațională este complexă și schimbătoare. Ca puteri influente, China și Germania ar trebui să lucreze împreună în vremuri de schimbare și haos pentru a aduce mai multe contribuții la pacea și dezvoltarea lumii.”

Scholz, preocupat de conflictul din Ucraina

Scholz i-a spus lui Xi că este bine că ambii lideri s-au întâlnit în persoană în vremuri tensionate, invazia Ucrainei de către Rusia creând probleme pentru ordinea globală bazată pe reguli, potrivit unui reporter Reuters care însoțește delegația lui Scholz.

Cancelarul a spus că cei doi vor discuta despre relațiile Europa-China, despre schimbările climatice și foamea globală și despre cum să dezvolte legăturile economice China-Germania, precum și despre subiecte în care perspectiva ambelor țări este diferită.

Scholz și o delegație de lideri de afaceri germani care zboară cu el au fost testați pentru Covid-19 la aterizarea vineri dimineață la Beijing, iar personalul medical chinez îmbrăcat în costume speciale a intrat în avion pentru a efectua testele.

În urma unei recepții pe covor roșu și a unei gărzi de onoare, delegația a fost mutată de la aeroport la o pensiune pentru a aștepta rezultatele testelor Covid, care au ieșit rapid negative pentru Scholz, potrivit echipei sale de presă, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel