Wikileaks - Lăzăroiu în decembrie 2008: Dacă aş fi în opoziţie, m-aş simţi bine să portretizez guvernul PDL - PSD ca o dictatura ceauşistă
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu

Consilierul prezidenţial Sebastian Lazaroiu declara, în decembrie 2008, că multora dintre membri PDL le era frică să fie „singuri cu PSD-ul“ (...), că pentru un sistem politic sănătos este nevoie de o opoziţie sănătoasă şi că el, dacă ar fi fost în opoziţie, s-ar fi simţit bine să portretizeze guvernul ca „o dictatură ceauşistă“. Declaraţiile sunt cuprinse intr-o telegramă „Intr-o intalnire cu consilierii politici ai ambasadei pe 10 decembrie“, consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a precizat ca e bine ca UDMR-ul a intrat in, pe atunci, nou-formata coalitie de guvernare. „Lazaroiu a declarat ca e bine sa avem votul maghiarilor in anul electoral urmator si este o buna asigurare sa avem UDMR-ul ca un partener la guvernare in caz ca PSD-ul va parasi coalitia. Lazaroiu a adaugat ca multora dintre membri PDL le era frica sa fie singuri cu PSD-ul“, se arata in telegrama.

Potrivit telegramei, „Lazaroiu a adugat ca PDL si PSD formau o forta politica dominanta, cu 70% din voturile din Parlament. Pentru un sistem politic sanatos, ai nevoie de o opozitie sanatoasa. Daca eu as fi in opozitie, m-as simti bine sa portretizez guvernul ca o dictatura ceausista... poate avem nevoie sa facem o opozitie“.

„Nu este incredere intre partenerii coalitiei. Poate putem sa atingem partea buna din PSD si sa-i dezbinam“, continua semnatarul telegramei cu relatarea lui Lazaroiu. „In acelasi timp, PDL incerca sa pun mana pe dezertorii din partidul lui Tariceanu: 'In 2-3 luni, s-ar putea sa pot sa determin o treime pana la jumate din liberali sa dezerteze' (n.r. din telegrama se intelege ca e un citat din Lazaroiu)“. Alt scop al PDL era sa reduca influenta partidului conservator al oligarhului Dan Voiculescu: „Credem ca Daniela Popa va accepta sa paraseasca partidul lui Voiculescu si sa se alature PSD. Voiculescu are mari probleme financiare si s-ar putea sa fie terminat, la fel ca partidele de extrema dreapta' (n.r. alta declaratie atribuita lui Lazaroiu, citata in relatarea oficialilor americani)“.

In telegrama se mai arata: „Intrebat de ce PDL a optat intr-un final sa intre intr-o coalitie cu PSD, Lazaroiu a raspuns ca premierul Tariceanu si oligarhul Dinu Patriciu controlau PNL. 'Era vorba de ce vor ei si era imposibil sa organizam orice miscare anti-Tariceanu in interiorul PNL in timpul pe care il aveam... Patriciu era prea puternic'.“

sursa: HotNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel