WikiLeaks contraatacă: Visa și MasterCard ”mână în mână” cu SUA
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Visa Mastercard
Visa Mastercard

Site-ul WikiLeaks a atacat emitenţii americani de carduri bancare Visa şi MasterCard, care au suspendat orice plată către acest site, dezvăluind miercuri o notă a Ambasadei Statelor Unite în Rusia menită să arate legăturile acestor societăţi cu statul.

"Visa şi MasterCard beneficiază de eforturi de promovare din partea Departamentului de Stat", a anunţat WikiLeaks, prezentând această telegramă diplomatică, trimisă la 1 februarie.

"Un proiect de lege rus va cere tratarea naţională a datelor bancare", anunţă diplomaţi în post la Moscova, în telegramă.

Ei atrag atenţia Washingtonului asupra posibilităţii ca Visa şi MasterCard, desemnate nominal, să fie excluse de pe o piaţă de comisioane estimată la valoarea de patru miliarde de dolari anual, în ipoteza în care Rusia ar încredinţa unui consorţium de bănci aparţinând statului rus monopolul sistemului naţional de tratare a plăţilor cu cardul bancar, informează Mediafax

"Dacă societăţi internaţionale de carduri bancare ca Visa şi MasterCard optează să nu se alăture (acestui consorţium), ele ar trebui să creeze infrastructura de tratare a plăţilor pe teritoriul" rus, în loc să facă acest lucru de pe teritoriul unei alte ţări, rezumă ambasada.

Visa şi MasterCard au anunţat marţi că vor suspenda transferurile de fonduri către WikiLeaks. Visa afirma că aşteaptă "elemente suplimentare" pentru a afla dacă activitatea site-ului este conformă cu "regulile (sale) de funcţionare", iar MasterCard califica această activitate ca "ilegală".

Emiterea de carduri bancare este un sector în care întreprinderile americane sunt preponderente. În septembrie, Statele Unite au depus plângere în faţa Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) contra Chinei, care s-a angajat, în 2006, să-şi deschidă piaţa de servicii financiare, dar care menţine un monopol de stat asupra majorităţii tranzacţiilor cu card bancar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel