WhatsApp acuză o societate din Israel că a supravegheat telefoanele utilizatorilor
Societatea deținută de Facebook, WhatsApp a dat în judecată socieatea israeliană NSO Group acuzând-o că a spart telefoanele utilizatorilor și a implementat software-uri de urmărire. Se arată că peste 1400 de telefoane au fost sparte pentru a fi urmărite, iar printre utilizatori se numără jurnaiști, activiști pentru drepturile omului, dizidenți și personal diplomatic.
Societatea NSO Group care are ca obiect de activitate fabricarea softurilor de supraveghere a negat acuzațiile și a declarat că va aduce probe care să le invalideze. Reprezentanții au declarat pentru BBC că „În cei mai puternici termeni, vom contrazice acuzațiile de azi și le combate viguros” și „Singurul scop al NSO este de a furniza tehnologie pentru serviciile guvernamentale licențiate și pentru organele de aplicare a legii, în scopul de a le ajuta să combată terorismul și infracțiunile serioase.”
WhatsApp care este deținut de Facebook a arătat că este pentru prima dată când o astfel de acțiune legală este luată împotriva unei asemenea încălcări de securitate. WhatsApp se promovează ca fiind o aplicație „sigură” datorită criptării „end to end” a mesajelor, însemnând că acestea nu pot fi afișate într-o formă lizibilă decât între terminalul expeditorului și cel al destinatarului.
WhatsApp a arătat că softul a fost dezvoltat de așa naturp încât să poată accesa mesajele și alte comunicații după ce acestea au fost decriptate pe dispozitivele vizate. Se arată că NSO a transmis codul prin care a accesat comunicațiile în aprilie și mai, vizând direct cel puțin 100 de membrii ai societății civile. Utilizatorii afectați aveau numere de telefon din mai multe țări, inclusiv Bahrain, Emiratele Unite Arabe și Mexic.
Prin această acțiune, WhatsApp speră să obțină o hotărâre judecătorească prin care să interzică în mod permanent utilizarea serviciului său de către NSO Group.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News