Data publicării:
"Wednesday" nu se va mai filma în România. Tim Burton a plecat din țara noastră. Irina Margareta Nistor: Au dat legea aceea care nu se poate aplica
Irina Margareta Nistor, celebru critic de film, a vorbit despre reușita și "eșecul" țării noastre în colaborarea cu Tim Burton, pentru serialul Wednesday.
Primul sezon al serialului Wednesday a fost filmat integral în România, iar printre locații, telespectatorii pot recunoaște: Universitatea Politehnică, Gradina Botanică București, Palatul Cantacuzino Bușteni, Gara Sinaia, Casa Armatei București, Casa Monteoru, Bazinul Dinamo București.
Noul serial spune povestea lui Wednesday, mezina familiei ca merge la Nevermore Academy. Catherine Zeta Jones și Luis Guzman îi interpretează pe Morticia și Gomez, iar George Burcea joacă rolul lui Lurch, majordomul uriaș al familiei.
Tim Burton nu va reveni în România pentru cel de-al doilea sezon
După ce a detronat serialul Stranger Things, cu peste 300 de milioane de ore de vizionare din toată lumea, la doar câteva zile de la lansare, producția serialului se pregătește deja de filmarea celui de-al doilea sezon, dar nu în România.
S-a iscat un întreg scandal legat de motivul pentru care producția nu își va continua filmările în România. Unii chiar au speculat că Tim Burton ar fi fost „țepuit” de furnizorii români, în timp ce alții s-au gândit la varianta că producția ar încerca să facă economii, dat fiind faptul că cinematografia românească nu beneficiază de același ajutor financiar ca statele vecine, cum ar fi Ungaria sau Bulgaria.
Motivul pentru care filmele străine "fug" de România
În România se filmează foarte puține producții străine, spre deosebire de țările vecine, precum Ungaria și Bulgaria, care realizează producții grandioase, pe bandă rulantă. Motivul ar fi faptul că țara noastră nu are un sistem de facilități pentru producătorii care vin să cheltuie milioane de euro pentru filmarea unei producții.
România "aproape" a avut o schemă de ajutor pentru industria cinematografică
În 2018, la iniţiativa Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA), Guvernul a adoptat Hotărârea privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice.
Ce presupunea schema de ajutor: Alocări financiare nerambursabile în cuantum de 35% din totalul cheltuielilor eligibile cu achiziţia, închirierea, fabricarea de bunuri şi/sau servicii ocazionate de dezvoltarea proiectelor de film şi producţie de film în România precum şi cu onorariile, salariile şi alte plăţi către persoane fizice aferente implementării proiectului;
Alocări financiare nerambursabile în cuantum 10% peste alocarea de bază, cu condiţia promovării turistice a unei zonei geografice, a unui oraş sau a României în cadrul aceleaşi producţii cinematografice, se arată pe site-ul Guvernului.
În 2019, proiectul a fost suspendat, odată cu schimbarea Guvernului
În 2020, Guvernul a reluat acest proiect și a înființat Comisia de Film din România, organ cu rol de decizie, pentru organizarea sesiunii de selecție a proiectelor 2020. Din păcate, proiectul a fost suspendat pentru a doua oară.
Ajutorul de „tax incentives” care înseamnă că o parte din banii pe care casele de producție îi cheltuiesc pe teritoriul României îi primesc înapoi, ar putea ajuta industria de producție cinematografică din România să se dezvolte.
Citește mai departe pe spectacola.ro>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News