Weber, despre șefia CSM: schizofrenic sau kafkian
Data publicării:
Autor: ana
WhatsApp
weber
weber

Europarlamentarul PNL Renate Weber a comentat miercuri, la RFI, situația conflictuală creată de alegerea unui procuror în fruntea CSM, care ar trebui, în opinia sa, să se reflecte, în mod normal, în raportul MCV. "A pune în fruntea CSM-ului un procuror "este fie schizofrenic, fie kafkian!", a mai declarat Weber.

În opinia europarlamentarului liberal, CSM nu funcţionează aşa cum ar trebui: "Dacă mă uit la ce se întâmplă zilele acestea la CSM, dar dacă ne mai aducem aminte şi de anii anteriori, când s-a votat la CSM de-atâtea ori, până a ieşit cine se dorea, la un moment dat, să fie preşedinte, mie mi se pare evident că această instituţie nu funcţionează aşa cum ar trebui. Ea are un rol în sistemul constituţional din România şi este incapabilă de fapt să îndeplinească acel rol", a comentat Weber, convinsă că acuzațiile privind politizarea CSM sunt întemeiate.

"Toate alegaţiile pe care le văd astăzi exprimate în presă, dar nu numai, de jurnalişti, privind politizarea în exces a instituţiei cred că sunt întemeiate", a mai adăugat liberala, explicând de ce nu este indicat a avea un procuror în fruntea CSM.

"A avea un procuror în fruntea acestei instituţii este în contradicţie cu spiritul constituţional al CSM-ului, pentru că nu există o interdicţie formală, e adevărat, dar există un spirit care se referă la această instituţie ca cea care garantează independenţa justiţiei. Să ne înţelegem, procurorii pot să fie magistraţi şi sunt magistraţi, dar justiţia este înfăptuită de către judecători. A pune în fruntea organismului care garantează această independenţă un procuror, iertaţi-mă, dar este fie schizofrenic, fie kafkian!", este părerea europarlamentarului, precizând că "în Europa, instituţii asemănătoare sau, mă rog, cu astfel de atribuţii ca ale CSM-ului sunt puţine cele care au la un loc şi procurorii şi judecătorii. În mod normal, o astfel de instituţie este alcătuită numai din judecători, printre altele poate şi pentru a nu se ajunge la astfel de aberaţii, precum cea din România".

Întrebată dacă personal, crede că situaţia de la CSM se va reflecta în raportul MCV din această lună, Renate Weber a răspuns: "În mod normal, ar trebui să se reflecte! Sincer, pentru că este împotriva nu numai spiritului Constituţiei din România, ci împotriva spiritului independenţei justiţiei, în general, să ai în fruntea instituţiei un procuror, un om care este într-adevăr supus controlului ierarhic".

Oana Schmidt Hăineală a devenit primul procuror din istoria instituției care preia șefia Consiliului, după ce, la începutul acestui an, în cadrul plenului CSM, a fost aleasă în funcția de președinte cu zece voturi “pentru” și opt “împotrivă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel