Washingtonul "pregătit'' pentru negocieri directe "urgente' cu Teheranul în dosarul nuclear
Statele Unite au reafirmat luni ca sunt 'pregătite' pentru negocieri directe cu Iranul pentru a salva acordul nuclear iranian, ca răspuns adresat Teheranului care a evocat pentru prima dată această ipoteză, scrie AFP.
'A ne întâlni direct ar permite o comunicare mai eficientă, ceea ce este urgent pentru a ajunge rapid la un acord', a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane. 'În ritmul actual al progreselor nucleare ale Iranului, aproape că nu mai avem timp să ajungem la o înţelegere', a avertizat el.
Discuţiile s-au deschis în aprilie la Viena şi au fost reluate în toamnă, după o pauză de cinci luni, pentru a salva acordul care trebuia să împiedice Republica Islamică să se doteze cu bomba atomică. Dar ele au loc între Teheran şi marile puteri încă membre ale acestui acord încheiat în 2015 (Germania, China, Franţa, Marea Britanie, Rusia), în timp ce americanii, care l-au părăsit în 2018 sub preşedinţia lui Donald Trump, participă la el indirect fără să-i fi întâlnit până acum pe iranieni.
Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a afirmat luni că ţara sa ar putea intra în negocieri directe cu Washingtonul, dacă va fi necesar pentru a ajunge la un 'acord bun' privind programul nuclear.
Vezi și: Financial Times: Tensiunile de la graniţa Ucraina, parte din planul Chinei şi Rusiei de reducere a puterii SUA la nivel mondial
'Suntem pregătiţi să îi întâlnim direct', a asigurat purtătorul de cuvânt american, amintind că Washingtonul a considerat încă de la început că 'ar fi mai productiv'. 'Ar fi profund regretabil să risipim această oportunitate' de a salva acordul din 2015 'fără să ne întâlnim direct pentru a încerca să depăşim divergenţele noastre', a insistat el.
Actualul preşedinte american, Joe Biden, doreşte să revină în acordul privind programul nuclear iranian şi, prin urmare, este dispus să ridice cel puţin parţial sancţiunile anti-Teheran reintroduse de predecesorul său, dar cu condiţia ca Republica Islamică, la rândul său, să se întoarcă la restricţiile impuse programului său atomic, de care s-a distanţat treptat, precizează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News