Washingtonul interceptează primul zbor de bombardiere rusești și chineze care operează împreună lângă Alaska
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa foto: Pixbay
Sursa foto: Pixbay
Comandamentul nord-american de apărare aerospațială (NORAD) a depistat două bombardiere rusești și două chineze care zburau lângă Alaska.

Comandamentul nord-american de apărare aerospațială (NORAD) a interceptat miercuri două bombardiere rusești și două chineze care zburau în apropiere de Alaska, în ceea ce un oficial american din domeniul apărării a declarat că a fost prima dată când cele două țări au fost interceptate în timp ce operau împreună.

Bombardierele au rămas în spațiul aerian internațional în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) din Alaska și "nu au fost considerate o amenințare", potrivit unei declarații a NORAD.

SUA și Canada, care formează împreună NORAD, au interceptat bombardierele rusești TU-95 Bear și chineze H-6. Aeronavele nu au intrat în spațiul aerian al SUA sau Canadei, a declarat NORAD.

De asemenea, aceasta marchează prima dată când bombardierele H-6, care sunt un derivat al bombardierelor sovietice mai vechi, au intrat în ADIZ Alaska, a declarat oficialul apărării.

China a declarat că forțele aeriene chineze și ruse au organizat o "patrulă aeriană strategică comună"

Interceptarea a fost efectuată de avioane de luptă americane F-16 și F-35, precum și de avioane de luptă canadiene CF-18, potrivit oficialului apărării. Avioanele de sprijin au fost, de asemenea, parte a interceptării, a spus oficialul.

Joi, Ministerul Apărării din China a declarat că forțele aeriene chineze și ruse au organizat o "patrulă aeriană strategică comună în spațiul aerian relevant al Mării Bering", ca parte a unui plan anual de cooperare existent între cele două armate.

Zhang Xiaogang, un purtător de cuvânt al ministerului, a declarat într-o conferință de presă că a fost cea de-a opta astfel de patrulare organizată de cele două armate începând cu 2019, care au avut ca scop "testarea în continuare și îmbunătățirea nivelului de cooperare între cele două forțe aeriene, precum și aprofundarea încrederii reciproce strategice și a cooperării practice între cele două țări".

"Această acțiune nu vizează terțe părți, este în conformitate cu legile internaționale relevante și practicile internaționale și nu are nimic de-a face cu situația internațională și regională actuală", a declarat Zhang.

"Ceea ce am văzut este o voință și o dorință a chinezilor de a acționa acolo"

În mai, Rusia a zburat cu patru aeronave în ADIZ din Alaska, ceea ce NORAD a declarat la momentul respectiv că "se întâmplă în mod regulat".

Dar prezența avioanelor chineze pare să fie o evoluție nouă. În martie, șeful Comandamentului Nordic al SUA, generalul Gregory Guillot, a declarat că Republica Populară Chineză se îndreaptă tot mai mult spre nord, în Arctica, și că se așteaptă să vadă avioane acolo "cât mai curând posibil anul acesta".

"Ceea ce am văzut este o voință și o dorință a chinezilor de a acționa acolo", a declarat Guillot în cadrul unei audieri a Comisiei pentru servicii armate a Senatului.

"Le-am văzut în zona maritimă. Le-am văzut sub aparența unei cercetări tehnice sau științifice, dar credem că este vorba cu siguranță de o misiune multiplă, inclusiv militară. Și apoi mă aștept să văd activitate aeriană în partea din Alaska a Arcticii cât mai curând în acest an. Este o preocupare foarte mare a mea”, a spus Guillot.

China se consideră un stat "aproape arctic" și a depus eforturi pentru a-și extinde prezența în nordul îndepărtat, inclusiv prin cooperarea sa cu Rusia, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel