Washingtonul a informat Congresul privind o livrare de arme Israelului de 1 miliard de dolari
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto Agerpres
Foto Agerpres
Executivul american a transmis Congresului că va face o livrare de arme către Israel pentru aproximativ un miliard de dolari, au spus pentru AFP din surse apropiate dosarului.

Acțiunea vine la o săptămână după ce preşedintele Joe Biden a ameninţat că va limita ajutorul militar al SUA trimis aliatului său după operațiunile de la Rafah.

Congresul american trebuie să aprobe această livrare de arme, a precizat un responsabil american, o sursă parlamentară spunând că suma totală este de aproximativ 1 miliard de dolari. Conform Wall Street Journal, care a dezvăluit primul informaţia, această livrare conține 700 de milioane de dolari de muniţie pentru tancuri şi 500 de milioane pentru vehicule militare tactice.

Pachetul de ajutor este cheltuit în cadrul imensului plan de ajutor al SUA pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, în valoare totală de 95 de miliarde de dolari, dintre care 13 miliarde de dolari pentru Israel, votat de Congres la sfârşitul lunii aprilie. Luni de zile, administraţia Biden a solicitat insistent ca parlamentarii să aprobe aceste miliarde de dolari pentru aliaţii Washingtonului.

Pe data de 8 mai, Joe Biden a zis însă că 'nu va livra' anumite arme Israelului, al cărui principal susţinător militar sunt, în special 'obuze de artilerie', în cazul unei ofensive majore contra oraşului Rafah, un avertisment fără precedent din partea Washingtonului.

'Dacă trebuie să fim singuri, vom fi singuri', a răspuns Benjamin Netanyahu la o zi după ameninţările americane, un purtător de cuvânt al armatei israeliene afirmând că ei dispun de 'muniţia de care au nevoie pentru operaţiunile de la Rafah'.

Marţi dimineaţă, lovituri ale armatei israeliene au vizat diferite sectoare ale Fâşiei Gaza, inclusiv Rafah, un oraş din extremul sud al teritoriului unde s-au înghesuit sute de mii de palestinieni, marea majoritate strămutaţi. Lupte intense au loc în estul Rafah, situat la frontiera de sud a Israelului, unde armata a intrat cu tancuri pe data de 7 mai. La Washington, aleşi de stânga din Congres ar putea încerca să saboteze această livrare de arme către Israel.

De la începutul războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, Statele Unite ale Americii au făcut publice două vânzări în cadrul aşa-numitei proceduri 'de urgenţă' către aliatul său, procedură care permite o expediere directă, ocolind un proces de 30 de zile în Congresul american.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel