Data actualizării:
Data publicării:

Washington Post: Iranul va ajuta Moscova să construiască drone pe teritoriul Rusiei

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto YouTube CRUX
Sursa Foto YouTube CRUX
Potrivit unor surse, cele două țări acționează cu promptitudine pentru a transfera proiecte și componente cheie care ar putea permite ca producția să înceapă în câteva luni.    

Rusia a ajuns la un acord secret cu Iranul pentru a începe producerea a sute de drone militare pe teritoriul rus. Asta a scris ziarul american Washington Post, citând informații cunoscute de Statele Unite și alte agenții de securitate din țările occidentale.

Conform Washington Post, acordul dintre Moscova și Teheran a fost finalizat într-o întâlnire care a avut loc în Iran la începutul lunii noiembrie. O echipă de negociatori din industria rusă de apărare ar fi călătorit în capitala iraniană pentru a discuta despre logistica producției de drone în Rusia.

O altă delegație, condusă de secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, a ajuns la Teheran pe 9 noiembrie pentru a vorbi despre sancțiunile economice și ”amestecul” occidental în afacerile interne ale celor două țări, a informat presa de stat rusă și iraniană.

Potrivit surselor Washington Post, cele două țări acționează cu promptitudine pentru a transfera proiecte și componente cheie care ar putea permite producția să înceapă în Rusia în câteva luni.

Din august, Rusia a desfășurat peste 400 de drone de fabricație iraniană împotriva Ucrainei, potrivit rapoartelor serviciilor de informații. Multe dintre drone au fost folosite pentru a viza infrastructura civilă, cum ar fi infrastructura energetică.

Adoptarea dronelor - a explicat ziarul american - semnalează o schimbare de strategie a Forțelor Armate Ruse: după ce a fost nevoită să se retragă dintr-o parte din teritoriile cucerite minuțios în primele luni de război, Moscova vizează acum orașele ucrainene cu o combinație de rachete de croazieră și drone sinucigașe pentru a perturba rețelele de electricitate și apă care alimentează milioane de oameni.

Sursele consultate au precizat că, dacă avantajul militar al acordului secret este evident pentru Moscova, există și o răsplată economică și politică pentru Teheran, care crede că poate evita sancțiunile din Occident prin mutarea producției fizice de drone în Rusia.

 

Citește și:

Zelenski: Doar protecţia deplină a cerului ucrainean va salva atât Ucraina, cât şi Europa de posibile escaladări ale agresiunii ruseşti

„Le repetăm partenerilor noştri că numai protecţia deplină a cerului ucrainean va salva atât Ucraina, cât şi Europa de multe posibile escaladări ale agresiunii ruseşti şi va încuraja cu siguranţă Rusia să pună cu adevărat capăt războiului”, a spus președintele Volodimir Zelenski.

Preşedintele ucrainean s-a referit şi la ideea negocierilor cu Moscova, pe care a respins-o, spunând că această opţiune nu ar aduce cu adevărat pacea.

Protecţia aeriană ar putea aduce o pace reală, „nu genul de propagandă care sună acum de la Kremlin despre presupusa disponibilitate pentru negocieri, pentru a câştiga timp şi a aduna forţe pentru o nouă ofensivă”, a spus Volodimir Zelenski.

De asemenea, Zelenski a spus că Ucraina se confruntă cu întreruperi ale energiei electrice, după un nou val de atacuri cu rachete ruseşti, în timp ce temperaturile au scăzut spre limitele îngheţului... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel