Vulpe fotografiată aproape de Palatul Cotroceni. Cum a ajuns acolo? Val Vâlcu: Sunt două ipoteze. Se poate ascunde prin parcuri
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Vulpe fotografiată aproape de Palatul Cotroceni. Cum a ajuns acolo? Val Vâlcu: Sunt două ipoteze. Se poate ascunde prin parcuri / Foto: DC NEWS
Vulpe fotografiată aproape de Palatul Cotroceni. Cum a ajuns acolo? Val Vâlcu: Sunt două ipoteze. Se poate ascunde prin parcuri / Foto: DC NEWS
Jurnalistul Val Vâlcu a vorbit despre vulpea fotografiată aproape de Palatul Cotroceni.

Jurnalistul Val Vâlcu a avut o intervenție la România TV, în care a vorbit despre vulpea care a fost fotografiată aproape de Palatul Cotroceni. 

"Cum este posibil ca un animal sălbatic să ajungă pe străzile din București, aproape de Palatul Cotroceni?" l-a întrebat pe Val Vâlcu jurnalista România TV.

"Sunt două ipoteze, să spunem așa. Fie a venit din zona Lacul Morii, fie dinspre Parcul Văcărești, unde sunt destule vulpi, mă rog, sunt și alte animale sălbatice. Problema este distanța, că sunt vreo 6 kilometri până la Văcărești, vreo 4-5 până la Lacul Morii și de aici această ipoteză, că o vulpe cu tulburări neurologice determinate de virusul rabic, se numește dromomanie, pleacă și merge așa fără țintă pe distanțe mari. În altă parte, te gândești că aici găsește de mâncare, sunt șobolani destui", a spus Val Vâlcu.

Val Vâlcu, despre riscul transmiterii virsului rabic la om: Există acest pericol

Întrebat despre riscul transmiterii virusului rabic la om, în contextul în care vulpea a fost văzută în timp ce se juca cu niște pisici din zonă, Val Vâlcu a spus: "Să știți că sunt vaccinați câinii de companie, dar pisicile acestea maidaneze, nu știu dacă au fost vreodată vaccinate. Lumea vine și le hrănește, sunt oameni care vin pentru a mai vedea câteva dintre rămășițele Bucureștiului interbelic și se plimbă pe stradă, le hrănesc, poate le și mângâie și există acest pericol. Este cert că vulpea s-a jucat cu pisicile, au plecat împreună spre Academia Militară, vineri seara, când a fost urmărită de oamenii din zonă. Nu am auzit niciun comunicat ASPA sau nu știu, pompierii au încercat să o prindă... Dar e destul de greu, se poate ascunde prin parcuri".

Vulpe fotografiată aproape de Palatul Cotroceni. Medic veterinar, avertisment: Poate fi turbată. Semnele care arată asta

Vulpea a fost fotografiată în plin centrul Capitalei, la nici 200 de metri de Palatul Cotroceni, la intersecţia străzilor Herescu cu Petrini, între Casa Poporului şi Grădina Botanică. 

Dincolo de aspectul inedit al situaţiei, comportamentul extrem de prietenos al vulpii, care se juca cu pisicile maidaneze din Bucureşti, ridică un semn de întrebare. Conform medicului veterinar Dragoş Vişan, virusul rabic afectează sistemul nervos al animalului, care îşi schimbă comportamentul. Acestea călătoresc pe distanţe mari, merg fără o ţintă anume, şi în loc să fie suspicioase şi să se ferească, devin prietenoase cu omul. În situaţia de faţă, vulpea poate transmite acest virus pisicilor de pe stradă, putând crea un pericol de sănătate. Autorităţile responsabile ar trebui, ulterior, să prindă şi pisicile din zonă, în cazul în care vulpea se va dovedi a fi turbată. Vulpea în cauză chiar pare să aibă aceste semne de schimbări de comportament, astfel că există şi acest risc, enunţat de medicul veterinar. 

Am încercat să îi contactăm şi pe cei de la ASPA, însă la numărul disponibil pe pagina de Facebook, număr de centrală, nu a răspuns nimeni. Le-am trimis un e-mail, dar până acum nu au răspuns la solicitarea noastră. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel