Urmărește emisiunea live
Vulcanul Kilauea din Hawaii ERUPE. Imagini spectaculoase - VIDEO
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Vulcanul Kilauea din Hawaii ERUPE. Imagini spectaculoase - Foto: Pixabay
Vulcanul Kilauea din Hawaii ERUPE. Imagini spectaculoase - Foto: Pixabay
Vulcanul Kilauea din Hawaii erupe.

Imagini spectaculoase au fost surprinse în arhipelagul Hawaii. Vulcanul Kilauea, considerat unul dintre cei mai activi din lume, a început din nou să erupă, transmite Reuters.  Vulcanul este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai activi din lume, iar în acest an erupe pentru prima dată

În timp ce lava nu prezintă nici o amenințare imediată pentru zonele populate, locuitorii care trăiesc în Kilauea au fost avertizați despre posibila expunere la dioxid de sulf și alte gaze vulcanice care pot irita sistemul respirator.

Erupția se desfășura în limitele Parcului Național Vulcani Hawaiieni, care rămânea de obicei deschis vizitatorilor care doreau să observe strălucirea lavei și fumul eliminat de vulcan, de la o distanță sigură. Ultima erupție din Kīlauea a avut loc în decembrie 2020. Cu doi ani înainte de aceasta, o serie de cutremure și o erupție majoră au dus la distrugerea a sute de case. Mii de oameni au fost evacuaţi atunci şi peste 700 de case au fost distruse. Vulcanul, sub formă de scut, are aproape 1.300 de metri înălțime.

Vulcanul Etna s-a înălțat cu 30 de metri în ultima jumătate de an

Muntele Etna, cel mai înalt și mai activ vulcan din Europa, a erupt atât de mult în ultimele luni, încât a crescut cu aproximativ 30 de metri înălțime, conform imaginilor satelitare.

Cel mai tânăr și mai activ dintre cele patru cratere ale vârfului Etnei, craterul din sud-est, este acum cea mai înaltă parte a vulcanului, înălțându-se la 3.357 m deasupra nivelului mării, cel mai înalt din istoria înregistrată, potrivit Institutului Național pentru Geofizică și vulcanologie (INGV), situat la poalele Muntelui Etna, în Catania, Sicilia.

Această creștere bruscă este rezultatul a aproximativ 50 de erupții din 16 februarie 2021, care au dus la o „transformare vizibilă a formei vulcanului”, a raportat INGV într-o declarație publicată pe 10 august. Oamenii de știință au descoperit creșterea explozivă în timp ce analizau imaginile realizate de sateliții Pléiades care au luat imagini ale Terrei pe 13 iulie și 25 iulie. Datele au o incertitudine de aproximativ un metru, a menționat INGV. De fapt, craterul de sud-est este acum mai înalt decât „fratele său mai mare”, craterul de nord-est, cel mai înalt vârf de pe Etna din ultimii 40 de ani, scrie Live Scince.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel