Vulcanul din Tonga a avut o nouă erupție de proporții, după ce acum 3 zile a provocat un val tsunami în Pacific / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
O nouă erupție de proporții a avut loc la vulcanul subacvatic din Tonga.

Vulcanul subacvatic din Tonga a avut o nouă erupţie de proporţii, după cea de acum 3 zile care a declanşat un tsunami în Oceanul Pacific. Imagini din satelit au surprins unda de șoc care s-a propagat mii de kilometri, până pe coastele Americii de Sud. Autorităţile din Peru au anunţat că doi oameni s-au înecat pe o plajă după ce valuri neobișnuit de mari au fost înregistrate în mai multe zone de coastă.



Imaginile difuzate de televiziunile din Peru au arătat mai multe locuinţe și clădiri comerciale inundate. Cele două persoane înecate sunt primele decese confirmate în urma erupţiei vulcanice din Tonga. Cele mai mari daune însă s-au produs în capitala statului insular. Deocamdată nu există informaţii despre amploarea distrugerii, toate comunicațiile fiind paralizate. Autorităţile au declarat că insulele ar putea rămâne fără internet timp de două săptămâni. Australia și Noua Zeelandă au trimis luni zboruri de supraveghere pentru a evalua pagubele din regiune.



"Știu că mulți dintre voi aţi văzut imaginile şi sunteţi extrem de îngrijoraţi. De atunci, guvernul Noii Zeelande a încercat de urgenţă să adune informații despre situația de pe uscat din Tonga, dar și din Pacific, precum și să emită avertismente locale referitoare la valuri puternice pe coasta Noii Zeelande."

"Încercăm să oferim familiilor din Tonga şi prietenilor noştri tot ajutorul de care au nevoie. Trecem prin momente extrem de dificile. Comunicațiile sunt profund afectate de erupţia vulcanică."

Erupția vulcanică din Tonga a durat aproximativ 8 minute şi a dus la apariţia unor valuri tsunami în jurul Pacificului, din Japonia până în Statele Unite. Valuri tsunami au fost semnalate chiar şi în Chile, la 10 mii de kilometri distanţă. În Fiji, la 800 de km distanţă, erupţia s-a auzit ca un tunet. Experții spun că unda de şoc a traversat de 2 ori suprafaţa planetei. Arhipelagul Tonga, care are în jur de 100 de mii de locuitori şi 170 de insule pe o suprafaţă de 700 de kilometri pătraţi face parte din "Cercul de foc al Pacificului", unde se întâlnesc mai multe plăci tectonice, scrie Publika.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel